– Hon har kommit till äldreboenden, utgett sig för att tillhöra hemtjänstpersonal och sagt att hon ska hjälpa de äldre att handla, berättar Per Åkermark, operativ koordinator på polisen i Södra Roslagen.

– Och de äldre har lämnat ut kort och koder.

Efter att ha pusslat ihop olika uppgifter lyckades polisen lista ut att den misstänkta bedragaren är en kvinna i 30-årsåldern, hemmahörande norr om Stockholm. Kvinnan är tidigare dömd för liknande brott till fängelse, men har överklagat och därför kunnat begå nya brott, menar polisen.

Förra måndagen (12/4) var polisen lyckosam och upptäckte henne i Täby centrum. I hennes väska fann polisen fyra bankkort med koder som hon tros ha lurat till sig. Nu sitter hon häktad i väntan på åtal – misstänkt för 18 fall av grova bedrägerier och elva försök i Täby och Järfälla. Men det kan vara fler.

– Över tid rör det sig om 100 000-tals kronor. Det är ett antal fall och ärendet förefaller växa, säger Per Åkermark.

Att kvinnan enligt misstankarna lyckats ta sig in på äldreboenden trots kodlås förvånar inte polisen. Däremot skulle de gärna se att säkerheten för de äldre höjs ytterligare.

– Kameraövervakning skulle underlätta. När vi ser så många brott av det här arten ser vi att säkerheten måste organiseras på ett annat sätt. Då krävs det ett annat tänk, säger Per Åkermark och berättar att kvinnan också burit hemtjänstkläder och identifieringsbricka för att verka mer trovärdig.

Så sent som i februari dömdes kvinnan av Attunda tingsrätt för tio fall av liknande grova bedrägerier mot äldre, men den gången i Upplands Väsby. Den äldste av de drabbade som Mitt i kunna identifiera var närmare 100 år gammal.

Kvinnan ska enligt domen då ha sökt upp de äldre i deras hem, påstått sig komma från hemtjänsten och erbjudit sig att handla eller hämta ut medicin.

I stället tog hon ut pengar och handlade varor åt sig själv. För det dömdes hon till fängelse i ett år och sju månader, och drygt 150 000 kronor i skadestånd, en dom som hon alltså överklagat.

Kvinnan har uppgett att hon tidigare har arbetat för flera hemtjänstföretag och att en främmande person ska ha tvingat henne att begå brotten i Upplands Väsby, mot äldre som hon delvis lärt känna genom jobbet. Den förklaringen tyckte inte tingsrätten höll eftersom hon, om det var sant, haft gott om tid att i stället söka hjälp hos polisen.