En 35-årig kvinna döms till 18 års fängelse för mord. Mordet begicks på en villatomt i Bålsta den 18 juni 2021.

Kvinnan och mannen hade inlett en kärleksrelation 2020. Vid det aktuella tillfället uppstod ett gräl mellan kvinnan och mannen. Detta slutade med att kvinnan, med ett hagelgevär, sköt mannen i bröstet. Det konstaterades senare att mannen hade dött.

Mordoffret filmade

Mordoffret filmade själv händelseförloppet som ledde till att kvinnan sköt mannen. Kvinnan ringde också själv till 112 och berättade att hon hade skjutit mannen. Detta erkände kvinnan även inför tingsrätten.

Enligt kvinnan hade mannen vid ett tillfälle före skottillfället vridit om hennes hand eller finger, gett henne en örfil och puttat ned henne på golvet.

Inte nödvärn

Av den tidigare nämnda filmen framgår det dock att mannen befann sig på visst avstånd från kvinnan, var stillsam och pratade lugnt med kvinnan i det läge då hon lyfte hagelgeväret mot honom och sköt. Tingsrätten anser därför att kvinnan inte befann sig i en nödvärnssituation vid tillfället.

Kvinnan var berusad vid tillfället. Men eftersom kvinnan hade jägarexamen anser tingsrätten att hon trots sin berusning måste ha förstått att agerandet att skjuta mot mannen med hagelgevär på aktuellt avstånd i vart fall måste ha medfört en synnerligen stor risk för att han skulle dö.

Enligt tingsrätten finns det inga omständigheter som gör att gärningen ska betraktas som något annat än mord.