Under förra valperioden var det en het fråga. Den då styrande koalitionen (S,MP,C) lovade en kvarn på Kvarnbacken och i ett enstämmig fullmäktige röstade liberalernas motion om ett återuppbyggande fram.

Den sista ledtråd Mitt i kan hitta är kommunstyrelseförvaltningens godkännande av en rapport. Då lades kvarnens återuppbyggande till i arbetet med budgeten för 2020.

Sedan dess har det varit tyst, och det verkar som att mysteriet inte är mer hett än att det handlar om en budgetfråga.

– När vi tog över 2018 så var ekonomin i dåligt skick. Det fanns stora behov inom bland annat skola, och därför kom kvarnen inte med i budgeten, berättar Jonathan Björniden, gruppledare för liberalerna, ett av partierna som 2018 var mest drivande i frågan.

På det kom sen två osäkra pandemiår och ökade byggnadskostnader.

– Just nu skenar byggkostnaderna något enormt på grund av materialbrist i byggbranschen. Att starta kvarnbygget nu till priset av besparingar i skola och äldreomsorg är inte ansvarsfullt, då får man vänta tills det är ekonomiskt stabilt.

Varför har ni inte fortsatt fighten denna mandatperiod?

– Vi har inte släppt kvarnen, men vi har andra frågor som också är viktiga. Järfällaborna förväntar sig att vi hanterar deras pengar klokt och då behöver saker man kan tycka är viktiga vänta.

Allianskollegan Emma Feldman (M), kommunstyrelseordförande, delar Björnidens bild.

– Pengarna har inte avsatts i budgeten än så länge. Under de senaste två åren har det varit extremt osäker tid och det har inte varit något som kan prioriteras.

Helhetsfråga

I förvaltningens rapport menade man att det billigaste skulle vara att bygga en tom kvarn (se faktaruta).

Varför gick man inte på förvaltningens förslag?

– Jag skulle säga att en ny kostnadskalkyl behöver göras, inte minst mot bakgrund att kostnaderna har ökat. Sen behövs ett helhetstänk och det handlar inte bara om hur kvarnen ska byggas utan att hela området ska utvecklas på bästa sätt.

Inväntar svar

Socialdemokraterna var ett annat parti som drev frågan då. Idag är de förvånade över att det varit så tyst.

– Om en ny kalkyl krävs, varför har då styret inte gjort det? Med mindre än hundra dagar kvar till val har vi varken sett initiativ eller beslut. Jag tolkar det som att intresset inte har funnits, menar oppostionsråd Eva Ullberg (S).

Varför har ni inte fortsatt att dra i det denna mandatperiod?

– Vi har inväntat svar kring frågan, men än så länge har det inte fattats några beslut om att den ska byggas. Frågan fortsätter att leva för att det här är en av många frågor där borgarna inte kommer till skott, menar Eva Ullberg.

Hur framtiden för kvarnen blir kanske inte är lika het i år, men det kan finnas hopp.

Kan kvarnen byggas upp igen?

– Det tror jag absolut, men det är en budgetfråga, säger Emma Feldman.