HJÄLP OCH STÖD. Hedersproblematiken är utbredd bland niondeklassarna i Botkyrka, både bland tjejer och killar. Arman Hoque arbetar som kurator på en grundskola i kommunen och stöter varje termin på elever som lever under hedersförtryck. Foto: Albin Tingstedt

Kurator: Kamp mot hedersproblematik varje termin

Skolkuratorn Arman Hoque träffar varje termin elever som lever med hederesproblematik. I början avfärdade han det som kontrollerande föräldrar. Med tiden lärde han sig känna igen tecknen, som ofta börjar i ung ålder.

  • Publicerad 05:00, 20 jun 2022

Jag har varit med om att yngre barn har utsatts för hedersproblematik

Arman Hoque visar upp ett textmeddelande han fått för bara några dagar sedan:

"Du har förstått oss som ingen annan gjorde. Vi tackar dig för att du har stöttat och hjälpt oss, för att du har fått oss att må bättre och tänka på ett bättre sätt."

Det är från två elever som sökt stöd hos Arman när de gick på skolan där han arbetar som kurator. Nu har de gått ut skolan, men då levde de med hedersproblematik.

– Det känns verkligen när man får det här, säger han.

Och de två eleverna är inte ensamma. Tidigare har Mitt i kunnat rapportera om att var tredje tjej och var femte kille i årskurs nio i Botkyrka lever med ett krav på att vara oskuld fram till dess de gifter sig, och en fjärdedel får inte välja sin framtida partner. Det visar en kartläggning som kommunen har låtit göra.

Var tredje tjej i Botkyrka lever med oskuldskrav

För Arman är det här extra påtagligt, då han varje år träffar två till tre elever som lever med hedersproblematik. Och det är två, tre för mycket, menar han.

– Jag har varit med om att yngre barn har utsatts för hedersproblematik, men där de själva och andra vuxna inte upplevt att det har varit kopplat till heder utan snarare att föräldrarna har brytt sig om dem. Det kan vara att föräldrarna vill ha mer kontroll på sina barn, men det eskalerar när barnen börjar högstadiet, säger han.

Borde man ifrågasätta om föräldrar är kontrollerande mot sina barn?

– Det är lätt att man avfärdar det, och jag tror att som skolpersonal behöver man vara medveten om det. Jag tror att vuxna behöver bli ännu bättre på att känna igen skillnaden mellan kontroll och hedersproblematik och inte avfärda det bara för att de är barn.

FÖREBYGGANDE. Karen Austin är samordnare mot hedersvåld och förtryck. Hon är den som har sammanställt handlingsplanen. Foto: Albin Tingstedt

Handlingsplan

För att få bukt med hedersproblematiken har Botkyrka kommun nu tagit fram en handlingsplan. Även om den politiska klubban inte har hunnit spika planen (det kommer i höst) har kommunen ändå börjat arbeta mot hedersvåldet.

Till sin hjälp har man anställt Karen Austin, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, som också är den som skrivit ihop planen tillsammans med en arbetsgrupp bestående av bland annat polisen och Botkyrka kvinnojour.

Oppositionen: Handlingsplan borde ha gjorts tidigare

Tanken med planen är att underlätta för kommunens förvaltningar som arbetar med barn på något sätt att enklare kunna arbeta tillsammans mot hedersproblematik.

– Det är inte så att det inte har arbetats mot frågan tidigare, för det har det. Men det har inte gjorts kommunövergripande mellan förvaltningarna. Det planen nu gör är att den sätter ord på hur och när de olika förvaltningarna ska samverka för att förhindra hedersrelaterat våld och förtryck, säger Karen som har arbetat med mäns våld, våldsförebyggande arbete och hedersrelaterat våld och förtyck sedan mordet på Fadime.

Här kan du som är utsatt få hjälp

Ring 112 om du är i akut fara.

GAPF – Riksorganisation mot hedersvåld. Chatta, mejla eller ring: 070-000 93 28.

BO – Barnombudsmannen: Här kan du ställa frågor om vilka rättigheter du har: 020-23 10 10.

Brottsofferjouren för barn och unga: Chatta eller ring: 116 006.

Terrafem (andra språk än svenska): Chatta eller ring: 020 52 10 10.

Ungarelationer.se: anonym chatt för dig under 20 år.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50.

Visa merVisa mindre

Lanserar informationskampanj

Lagom till höstens skolstart kommer flera av Botkyrkas skolor att vara uppmärkta med affischer med information hur och var man kan få hjälp om man lever under hedersproblematik.

Det kommer även finnas på platser utanför skolorna där barn och unga vistas.

Dessutom har en informationskampanj med Origo också lanserats i sociala medier.

Visa merVisa mindre

För Armans arbete, och barnen han arbetar för, är det här ett stort steg i rätt riktning. Tidigare har han fått skicka barnen som han inte längre kan ta hand om till Origo inne i stan, en samlingsplats dit man kan vända sig för att få stöd och hjälp med hedersproblematik.

– Många av de här barnen åker inte längre än till Skärholmen, om de ens åker utanför Botkyrka. Det blir ett extra hinder om de ska ta sig in till stan för att få hjälp. Tänk om den hjälpen hade funnits på deras hemmaplan i Botkyrka. Det har aldrig riktigt funnits en samsyn inom kommunen kring hur vi ska jobba med de här frågorna.

"Har misslyckats"

Ändå kan det slå fel, även om man bara vill en persons bästa. Då måste man komma ihåg att man åtminstone har gjort sitt bästa, bara för att klara nästa dag, menar Arman.

– Jag kommer ihåg ett fall där jag försökte men allting blev bara fel. Eleven fick åka på en uppfostringsresa till föräldrarnas hemland och när hen kom tillbaka tog hen helt avstånd från mig. Så absolut har det funnits fall där det inte alltid har landat väl, säger han och tillägger:

– Då känns det som man har misslyckats. Men samtidigt får man intala sig själv att man är i en bransch där oavsett vad jag gör så kan det gå fel. Så länge jag vet att jag vill dig mitt bästa så vet jag att jag kan komma tillbaka nästa dag och försöka igen.

TACKSAMHET. En teckning som Arman fick av de två eleverna. Pricken i mitten representerar Arman. Foto: Privat