Arman Hoque visar upp ett textmeddelande han fått för bara några dagar sedan:

"Du har förstått oss som ingen annan gjorde. Vi tackar dig för att du har stöttat och hjälpt oss, för att du har fått oss att må bättre och tänka på ett bättre sätt."

Det är från två elever som sökt stöd hos Arman när de gick på skolan där han arbetar som kurator. Nu har de gått ut skolan, men då levde de med hedersproblematik.

– Det känns verkligen när man får det här, säger han.

Och de två eleverna är inte ensamma. Tidigare har Mitt i kunnat rapportera om att var tredje tjej och var femte kille i årskurs nio i Botkyrka lever med ett krav på att vara oskuld fram till dess de gifter sig, och en fjärdedel får inte välja sin framtida partner. Det visar en kartläggning som kommunen har låtit göra.

https://www.mitti.se/nyheter/var-tredje-tjej-i-botkyrka-lever-med-oskuldskrav/repvfb!KQU0Q5yEkZmlk8lhPppxw/

För Arman är det här extra påtagligt, då han varje år träffar två till tre elever som lever med hedersproblematik. Och det är två, tre för mycket, menar han.

– Jag har varit med om att yngre barn har utsatts för hedersproblematik, men där de själva och andra vuxna inte upplevt att det har varit kopplat till heder utan snarare att föräldrarna har brytt sig om dem. Det kan vara att föräldrarna vill ha mer kontroll på sina barn, men det eskalerar när barnen börjar högstadiet, säger han.

Borde man ifrågasätta om föräldrar är kontrollerande mot sina barn?

– Det är lätt att man avfärdar det, och jag tror att som skolpersonal behöver man vara medveten om det. Jag tror att vuxna behöver bli ännu bättre på att känna igen skillnaden mellan kontroll och hedersproblematik och inte avfärda det bara för att de är barn.

Handlingsplan

För att få bukt med hedersproblematiken har Botkyrka kommun nu tagit fram en handlingsplan. Även om den politiska klubban inte har hunnit spika planen (det kommer i höst) har kommunen ändå börjat arbeta mot hedersvåldet.

Till sin hjälp har man anställt Karen Austin, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, som också är den som skrivit ihop planen tillsammans med en arbetsgrupp bestående av bland annat polisen och Botkyrka kvinnojour.

https://www.mitti.se/nyheter/oppositionen-handlingsplan-borde-ha-gjorts-tidigare/repvfp!V0JErrEDmht@ReY0YPn@Og/

Tanken med planen är att underlätta för kommunens förvaltningar som arbetar med barn på något sätt att enklare kunna arbeta tillsammans mot hedersproblematik.

– Det är inte så att det inte har arbetats mot frågan tidigare, för det har det. Men det har inte gjorts kommunövergripande mellan förvaltningarna. Det planen nu gör är att den sätter ord på hur och när de olika förvaltningarna ska samverka för att förhindra hedersrelaterat våld och förtryck, säger Karen som har arbetat med mäns våld, våldsförebyggande arbete och hedersrelaterat våld och förtyck sedan mordet på Fadime.

För Armans arbete, och barnen han arbetar för, är det här ett stort steg i rätt riktning. Tidigare har han fått skicka barnen som han inte längre kan ta hand om till Origo inne i stan, en samlingsplats dit man kan vända sig för att få stöd och hjälp med hedersproblematik.

– Många av de här barnen åker inte längre än till Skärholmen, om de ens åker utanför Botkyrka. Det blir ett extra hinder om de ska ta sig in till stan för att få hjälp. Tänk om den hjälpen hade funnits på deras hemmaplan i Botkyrka. Det har aldrig riktigt funnits en samsyn inom kommunen kring hur vi ska jobba med de här frågorna.

"Har misslyckats"

Ändå kan det slå fel, även om man bara vill en persons bästa. Då måste man komma ihåg att man åtminstone har gjort sitt bästa, bara för att klara nästa dag, menar Arman.

– Jag kommer ihåg ett fall där jag försökte men allting blev bara fel. Eleven fick åka på en uppfostringsresa till föräldrarnas hemland och när hen kom tillbaka tog hen helt avstånd från mig. Så absolut har det funnits fall där det inte alltid har landat väl, säger han och tillägger:

– Då känns det som man har misslyckats. Men samtidigt får man intala sig själv att man är i en bransch där oavsett vad jag gör så kan det gå fel. Så länge jag vet att jag vill dig mitt bästa så vet jag att jag kan komma tillbaka nästa dag och försöka igen.