KANDIDERAR. Rasmus Jonlund (L), ska kandidera till både kommun och riksdag vid kommande val. Foto: Per Brandt

Kungsholmstoppen kandiderar till Riksdagen

Rasmus Jonlund (L), Kungsholmens stadsdelsnämnds ordförande, kan lämna lokalpolitiken efter nästa val. Han ska även kandidera för en riksdagsplats.

  • Publicerad 08:58, 31 aug 2021

Rasmus Jonlund (L) har varit aktiv länge inom kommunpolitiken, och arbetar dessutom som presschef för partikollegan och Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink. Hon meddelade nyligen att hon ska kandidera till Riksdagen vid kommande val. Nu gör Jonlund detsamma. Han kommer både kandidera till kommun och riksdag. Men att konkurrera med bland annat sin chef är ”inga som helst problem” enligt Jonlund.

– Jag vet att hon skulle bli en stark socialliberal riksdagsledamot och jag tror att hon tycker detsamma om mig – sedan är det medlemmarna och väljarna som avgör.

Att han nu även kandiderar till Riksdagen beror på två saker enligt Jonlund, att det han lärt sig från kommunpolitiken kan vara till nytta inom rikspolitiken och för ” liberalismen och mitt partis skull”

Välfärd, äldreomsorg, kultur och biståndspolitiken är några av de områden som ligger honom närmast berättar han.

– Jag vill bidra med tydliga starka socialliberala värderingar och sakpolitik. Det handlar om att hjälpa till att bevaka våra röda linjer, vissa frågor är mer värderingsfyllda än andra. Jag tror mycket på kulturens, mediernas, och public service frihet och ingen censur. Biståndspolitiken är en annan viktig del där jag tror på högt bistånd och en internationell solidaritet.

– Nu har vi fått tillfälliga pengar till äldreomsorgen och välfärden men vill man höja kvaliteten, skapa bättre situation för medarbetarna kommer det kosta pengar. Det behöver rikspolitiken hjälpa till med. 

Men vägen till en Riksdagsplats är lång. Först att hamna bra till på partiets riksdagslista, sedan själva valet där Liberalerna har gått kräftgång i opinionsmätningarna.

Men Jonlund är inte nervös över hur hans kandidatur ska tas emot.

– Nej, vi har många duktiga liberaler i Stockholm och det viktiga är att jag kommer fortsätta vara aktiv lokalt och driva frågor. Sedan får vi se hur det går. Men det är många som nog känner sig hugade inom partiet och vill ställa upp nu när vi har det kämpigt.