– Det här ska inte förändra mig. Mitt uppdrag är en sak och min person är en annan sak. Men det är klart att jag kommer förändras för jag kommer lära mig så mycket om ledarskap. Men jag vill inte tappa bort mig själv. Det är viktigt att jobba för alla medborgare och att inte tro att man är någon annan.

Orden är Helene Zeland Bodins. Hon har precis tagit klivet fram som kommunstyrelsens nya ordförande (KSO) efter att företrädaren Lotta Grahn Elg (M) överraskande och plötsligt hoppat av sitt uppdrag och Mode­raterna valde att inte lyfta fram något namn ur de egna leden.

”Inte förändrat mig”

Det är en slump som liknar en tanke. Det är nämligen nästan exakt på dagen ett år senare som Mitt i Bålsta åter träffar Zeland Bodin för att prata om tiden som gått, om hur det har varit, om det har förändrat henne och om vad som händer nu.

– Det har nog inte förändrat mig som människa eller min syn på andra. Möjligen om jag stannat längre, men jag känner att jag fortfarande kan ha kvar min ödmjukhet och mitt sätt att se på människor.

– Sedan är det klart att det har förändrat mig i och med att jag har lärt mig så otroligt mycket. Det breda perspektivet jag har fått av att vara med i så många olika processer. Så till viss del, men inte som människa.

Men det måste vara skillnad på att vara fritidspolitiker och att vara KSO?

– Som fritidspolitiker kan du grotta ner dig i vissa ärenden och i andra välja att backa bort. Som KSO kan du aldrig välja att backa bort. Det har varit ganska många långa dagar.

Kan bli skakigt framöver

Sedan hon fick jobbet har det som bekant genomförts ett val. Ett val som rent mandatmässigt inte förändrade särskilt mycket. Det kan även fortsättningsvis bli ett skakigt minoritetsstyre.

– När man ser att vi har tre stora partier och sju små partier med ett, två och tre mandat, att få ihop en majoritet - som vi alla önskar - det är bra svårt. Då måste två större partier gå ihop, och den stora bollen ligger hos dem. Sedan är det vilka stödpartier de ska ha, och det ligger hos oss.

Har ni i centerpartiet några begränsningar där?

– Ja, det finns väl lite som är uttalat från riks alltså. Vi har även värderingar med oss.

Så om Moderaterna och Sverigedemokraterna går ihop, kanske inte ni hänger på där?

– Då måste jag prata med medlemmarna och med min styrelse och se var vi i Håbo står i den frågan. Jag för deras talan.

Många har uttryckt att de önskar ett majoritetsstyre. Inte minst företrädare för de tre stora partierna, Social­demokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Tror kommunstyrelsens nuvarande ordförande att det slutar på det sättet nu när förhandlingarna närmar sig sitt slut?

– Jag tror inte att vi kommer att hamna där. Det är två större partier som måste gå ihop och inte ens om de gör det får de majoritet, då behövs det en eller flera mindre partier, så jag tror att det är jättesvårt. För när man tittar på höger– och vänsterblock så är det jämnt.

När måste det vara klart?

– I går, haha. Nej, men man måste börja kommunicera det. Vi har kommunfullmäktige den 17 (oktober, reds. anm.) och då behöver man också veta vilka som styr, och vi har en budget som ska läggas fram.

”Inte troligt jag fortsätter”

Centerpartiet backade ett mandat. Redan innan det resultatet stod klart var det osannolikt att Helene Zeland Bodin skulle fortsätta som KSO. Det håller hon med om.

– I och med att vi har två mandat av 41 så är det inte troligt att jag får den rollen igen. Å andra sidan så kanske folk tycker att jag har gjort ett bra jobb och vill att jag stannar. Så jag har faktiskt ingen aning.

Vad vill du?

– Blir jag erbjuden den platsen så tar jag den självklart. För det betyder att de tycker att jag har gjort ett bra jobb.