Lokalen på Ringvägen har blåsts ut helt. Där låg länge en libanesisk restaurang. Det enda som finns kvar från den tiden är en vedugn.

Ugnen blir hjärtat i den nya restaurangen. Utifrån den styrs menyn, som ska påminna om det franska köket på Främmat men med ny inspiration och nya idéer.

– Vi gör det vi kan bäst, massa olika rätter som gärna delas vid bordet. Franska och sydeuropeiska smaker baserade på lyxiga men enkla råvaror, i nya kombinationer som inte är supervanliga, säger restaurangchefen Karl Ramberg.

På menyn väntar till exempel fjällko, galiciska knivmusslor och friterade zucchiniblommor fyllda med anklever. Vardagar håller de även öppet för lunch.

– Vi serverar en vällagad lunch för runt 170 kronor. Den kanske inte kommer att förändra det gastronomiska Södermalm, men kan bidra till någon typ av seriositet och utmana utbudet i området.

Kalle Nilsson, Jonas Helgesson och Karl Ramberg står bakom nya krogen. De har även Främmat i Vasastan som öppnade 2020.

Kalle Nilsson, Jonas Helgesson och Karl Ramberg står bakom nya krogen. De har även Främmat i Vasastan som öppnade 2020.

Felix Sarwe Grankvist

Krog-veteraner

Bakom öppningen står även Kalle Nilsson, medgrundare av Punk Royale och Jonas Helgesson, som tidigare varit kock på Le Verre Volé i Paris.

De tre krögarna bor alla på Södermalm. Deras barn går i skola här och deras vänner bor i krokarna.

– Här finns gatorna vi kan. Jag står och kollar ut genom fönstret och farsan gick precis förbi. Det känns som hemma. Och så är jag bajare.

I närheten flera nya krogar som Bambi, Triton och Duvan. Deras ägare beskriver Karl Ramberg som goda vänner.

– Det har kommit som en våg av bra restauranger som testar lite nya saker. Det känns extra kul att få vara en del av det.

För interiören står inredningsarkitekten och möbeldesignern Pål Rodenius från Konstfack och Ateljé Ö från Gotland.

För interiören står inredningsarkitekten och möbeldesignern Pål Rodenius från Konstfack och Ateljé Ö från Gotland.

Felix Sarwe Grankvist

Hyllning till vinet

Namnet Bacchanale är hämtat från den romerska vinguden Bacchus. Karl Ramberg ser namnet som en hyllning till vinet.

– Jag fick försvara det för vänner som skämtade om att det lät som bak-analen. Vi pratade om att hitta ett nytt namn, men vi hade inte lång tid på oss och så började vi gilla det.

Några vinorgier är dock inte att vänta. Fokus ligger mer på att få till en härlig, stimmig stämning som tillåter både middagar med gott vin och något enklare att äta med en öl i baren.

Bacchanale öppnar 30 april.