Trender kommer och går. Det gäller även maten på tallriken som följer konjunkturens vågor.

I spåren av pandemin och ekonomisk kris har bland annat snabbmat och lågprisvaror ökat menar matkommunikationsbyrån Food & Friends i sin årliga trendspaning om vad som är på gång inom mat och restaurangbesök.

Husman för nostalgiska magar

Samtidigt är det vanligt att längta tillbaka till tiden före orosmolnen. Det märks på uppsvinget av retro livsmedel och rätter som glassbåtar och räkcocktail, visar rapporten.

Framöver väntas även än mer husmanskost mätta nostalgiska magar.  

Restaurangutvecklarna Luis Olivares och Marie Fredriksson, duon bakom Supai, är inne på samma spår när de siar om vad gästerna kan förvänta sig på Göteborgs krogar.

– Vi tror på svensk hantverksmat, husmanskosten och att fler vill ta tillbaka den svenska historien och gamla knep.

 De kallar sig ”en vandrande cirkus inom restaurangbranschen”.  Med flerårig bakgrund som kock respektive rekrytering inom hotell- och restaurang hjälper de krogarna att blomstra.

Parhästar. Marie Fredriksson och Luis Olivares har lång erfarenhet inom restaurangbranschen.

Parhästar. Marie Fredriksson och Luis Olivares har lång erfarenhet inom restaurangbranschen.

Dino Soldin

Genom unika koncept, hållbart tänk och spännande menyer får Supai krogarna att sticka ut.

Det kräver god kännedom om branschen och många timmar på fältet.

–  Vi är gourmander och äter ute väldigt ofta. Det är en del av vårt jobb, att hålla oss uppdaterade om vad som händer i restaurangvärlden, säger Luis Olivares.  

Restaurangkreatörer. Luis Olivares och Marie Fredriksson driver Supai som de kallar en resande cirkus i restaurangbranschen. De utvecklar menyer, erbjuder event, catering och konceptutveckling av restauranger.

Restaurangkreatörer. Luis Olivares och Marie Fredriksson driver Supai som de kallar en resande cirkus i restaurangbranschen. De utvecklar menyer, erbjuder event, catering och konceptutveckling av restauranger.

Supai

Råvarornas ursprungshistoria

Den vane uteätaren har kanske lagt märke till att "asiatiska smaker med västerländsk touch" och "napolitansk pizza" har varit framträdande på de göteborgska menyerna den senaste tiden.

Nu ska andra rätter dukas upp, spår Luis och Marie.

– Det är inne med brasserier, alltså matsalskoncept med vita dukar och bondmat. Vi kommer att få se mer klassiskt med rustika grytor och långkok. Likt Wagners bistro, Lavette, Skanshof, Brasserie Draken och Alba.

Gästerna kommer inte bara att gå ifrån bordet mätta och belåtna. Fler restauranger siktar även på att erbjuda en större upplevelse i samband med måltiden – råvarornas berättelse.

– Vi tror starkt på att en historia kring maten och varför man tillagar något på ett visst sätt. Gästen ska få veta att den här rätten är lagad av just den här grisen som levde ett fint liv hos den här bonden på den här gården, säger Luis.

Marie tillägger:

– Det skapar en inkludering vilket gäster uppskattar och därmed ger en högre svansföring och stolthet i restaurangen.

Mer än fredagstacos

Resonemanget är inte långt i från annan uppåtgående trend: ”Nose to tail”. Det vill säga att ta vara på hela djuret i matlagningen.

– Det är mer humant om vi tillagar allt, även tarmar, mage och njurar. Inte bara entrecote och filé. Kockarna är bra på det utomlands men även vi i Sverige gjorde det mycket förr och det kommer bli vanligare igen, säger Luis.

Det för gourmanderna återigen in på det svenska matarvet som väntas få en revival.

Raggmunk med fläsk och löksås, köttbullar, kroppkakor, torsk i äggsås, ugnspannkaka och kanske till och med palt.

– Det är rätter som berättar den svenska historien, det gör inte fredagstacos och kebab. Vi är ett land som har funnits länge och därför finns det mycket matkultur både när det kommer till festmiddagar och vardagsrätter. Därför tror vi husman är en trend som kan bli så himla bra!

Restaurangkreatörer. Luis Olivares och Marie Fredriksson driver Supai som de kallar en resande cirkus i restaurangbranschen. De utvecklar menyer, erbjuder event, catering och konceptutveckling av restauranger.

Restaurangkreatörer. Luis Olivares och Marie Fredriksson driver Supai som de kallar en resande cirkus i restaurangbranschen. De utvecklar menyer, erbjuder event, catering och konceptutveckling av restauranger.

Dino Soldin