Aluminium skrapar mot sten när Nathan Nuzzo skickar in en margherita i den 486 grader varma ugnen. 55 sekunder senare åker spaden in och pizzan ut igen och landar på tallriken. Han tar med den till ett runt bord där sambon Enikő Pongrácz har slagit sig ner och häller upp varsitt glas Vigneti Del Sole Ripasso från 2021.

Tillsammans driver paret Nackas nyaste krog Mer deg på Stadshusgatan som öppnade den 12 januari.

De har två restauranger sedan tidigare, 2018 startade de creperibåten Madam Flod och två år senare pizzabåten Flytande deg. Båda saknar rätt att servera alkohol. Men på Mer deg kan de erbjuda vin, öl och limoncello.

– Här vill vi ge våra gäster hela upplevelsen. Vi har endast italienska viner och ölsorter eftersom vi vill vara så autentiska som möjligt med napolitanska pizzor, säger Nathan Nuzzo.

Bara italienska viner och öler finns på dryckeslistan. Inom kort hoppas Mer deg även ha vin från trakterna kring Neapel.

Bara italienska viner och öler finns på dryckeslistan. Inom kort hoppas Mer deg även ha vin från trakterna kring Neapel.

Pekka Pääkkö

”Inte rädda för konkurrens”

Ett 20-tal meter bort i Nacka stadshus spejar kommunalrådet Filip Wiljander (M) ut ur sitt kontorsfönster. Han kan se flera av Nackas nyaste krogar: Vietsmak, Mer deg, Brödernas och Texas Longhorn.

– Kul! Nu kan jag knata några hundra meter och ta en öl med polarna i Nacka på väg hem från jobbet i stället för att ta bussen in till Söder.

Kommunen försöker locka krogar att öppna i de nya kvarteren som byggs i Nacka.

– Begravningsbyråer och mäklare i all ära men de ger ju inte samma liv och rörelse och mervärde för dem som bor i ett kvarter. Det är kul om det finns en cykelverkstad, en tobakskiosk och en krog. Det är ett medvetet arbete att göra de nya kvarteren i Nacka attraktiva även för oss som inte bor där, säger Filip Wiljander.

Mer deg ser det som en fördel att många av Nackas nyaste krogar finns i samma område. 

– Vi är inte rädda för konkurrens. Det är bra att det finns andra som gör det bra också. Det är bättre för hela området än om andra gör det dåligt, säger Nathan Nuzzo.

55 sekunder tar det för pizzan att bli klar i Mer degs gasoldrivna ugn.

55 sekunder tar det för pizzan att bli klar i Mer degs gasoldrivna ugn.

Pekka Pääkkö

”Skötsamma krogar i Nacka”

Filip Wiljander är ordförande i socialnämnden som godkänner de krogar i Nacka som får servera alkohol.

– Det ska vara ordning och reda. Men än så länge har vi få krogar som utnyttjar möjligheten att ha öppet till 01 – för underlaget finns inte. Det kan säkert bli stök någonstans, någon gång. Men jag jobbar ofta sent och kan gå förbi krogarna på Nya Gatan vid 22-tiden utan problem, säger Filip Wiljander.

I höstas var han med kommunens alkoholhandläggare på inspektion.

– Vi tittade så att de inte serverade fulsprit eller sålde till minderåriga. Och så tittade vi på menyerna. Du ska ju ha bred meny för att få servera alkohol. Det gick jättebra. De flesta krogar vill ju göra rätt.

Polisen har inte heller märkt att fler krogar skulle ha bidragit till något stökigare nattliv.

– Vi har skötsamma krogar i Nacka. De innebär inte något merarbete för oss, säger Nackas kommunpolis Anna Karlsson.

Även om fler krogar tillkommer när Nacka byggs ut med tre tunnelbanestationer till 2030 och 13 500 bostäder till 2040 befarar inte polisen något stökigt krogliv i Nacka i närtid.

– Fler bostäder och fler människor i omlopp ökar friktionen lite, det har vi med i våra beräkningar. Men vi har inga farhågor om att krogar och restauranger kommer att förvärra situationen, säger Anna Karlsson.

Nathan Nuzzo toppar en Margherita med basilikablad. ”Margherita är queen of pizza”, säger han.

Nathan Nuzzo toppar en Margherita med basilikablad. ”Margherita är queen of pizza”, säger han.

Pekka Pääkkö

Nackas Neapel

Mer degs mjöl och San Marzano-tomaterna på pizzan kommer från Neapel. Om några månader vill krogen även kunna servera viner från Kampanien, regionen i södra Italien där Neapel ligger.

– Vi vill ha det så likt Napoli som möjligt. Men vinerna kommer från Vesuviusområdet där det är vulkanjord med mycket mineraler. Det är viner med mycket syrlighet – inte den typ av vin som svenskar brukar gilla, säger Nathan Nuzzo.

Mer deg har även italiensk läsk för den som föredrar alkoholfritt. Men själva väljer de en helt annan – kristallklar – dryck som de tappar på kran när de äter på restaurangen.

– Vatten! Vi är inte de största vinexperterna. Vi jobbar för mycket och har inte tid att prova. När vi kommer hem från jobbet vid ett eller två på natten vill vi sova – inte dricka, säger Nathan Nuzzo.