– Det känns som att man har kniven mot strupen. Men vi har hittills inte behövt säga upp någon, säger Alex Nazar.

Gästis har i vanliga fall öppet till 03 på helgerna. Sedan i julas stänger de redan 20. Redan i mars förra året försvann många lunchgäster, i takt med att fler började jobba hemifrån.

– Då började vi med hemkörning och gjorde om våra scheman. Vi gör det vi måste, köper bara in det nödvändigaste. Vi håller oss flytande men gör ingen vinst.

Hur länge orkar ni hålla ut?

– Vi ska göra vad som krävs för att klara det här, svarar Alex Nazar.

Enligt kommunens näringslivsstrateg Magnus Isberg har kommunens restauranger drabbats olika hårt av pandemin.

Tuffast är det för dem som i likhet med Gästis serverar alkohol.

– Det är klart att det är tungt att behöva stänga redan klockan 20 när man har rättigheter. Det upplevs samtidigt som att det finns mycket begränsad ersättning att få från staten, om ens någon, säger Magnus Isberg.

– Samtidigt har andra ganska gott underlag på luncherna. Och i centrum har vi två nya krogar som öppnar snart, det är positivt på lång sikt.

För att underlätta för restauranger och kaféer låter kommunen dem öppna sina uteserveringar när de vill och väntar med att ta betalt för markupplåtelsen till i höst.

– Det är en av de insatser kommunen kan göra. Med uteservering kan man ha samma antal gäster som innan restriktionerna, men sprida ut dem över större yta.

För Gästis gör det ingen skillnad, åtminstone inte än.

– Vi är tacksamma för all hjälp, men just nu är det vinter och minusgrader. Men det där med avgiften kan hjälpa en del.

Snart öppnar två nya krogar i centrum.

Tror du att det drar kunder eller att du förlorar på det?

– Allt som får folk att stanna i Vallentuna är bra. Vi upplever det inte som konkurrens, det är bara ett plus. Vi kommer att kunna dra nytta av varandra.

Än ser vi inget slut på coronaviruset. Det pratas om en tredje våg. Men hur det än går tror Alex Nazar att det tar tid innan krogbranschen återhämtat sig

– Det kan ta fem år. Folk har fått nya vanor och börjat prioritera annat. Jag tror att det kommer att bli en permanent minskning och att folk kommer att vara försiktiga flera år framåt. Men vi ser i alla fall att takeaway skapar nya möjligheter. Man måste utvecklas för att överleva.