Lunchruschen är över på restaurang Spis & Vin Bistro i höghuset vid stadsparken. Krögare Anders Wessman ser tillbaka på ett annorlunda år.

– Det har varit en berg- och dalbana. Det har mest varit dystert om man tittar siffermässigt jämfört med tidigare då vi var på stadig uppgång, säger han.

När coronaviruset först gjorde entré tog det stopp.

– Det blev en störtdykning. Från en dag till annan kom inte folk.

Restaurangernas försäljning i Sverige som helhet dök också under 2020, visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Stockholms län var hårdast drabbat med ett tapp på 25 procent.

En liten uppgång i Tyresö

Men det finns kommuner som sticker ut. Tyresö är en av få i länet där det i stället gick bättre år 2020. Det handlar om en uppgång med 3 procent jämfört med 2019.

383 miljoner landade branschens totala försäljning på i Tyresö. Den siffran har inte legat högre något av de föregående fem åren.

Restaurangernas läge i förhållande till bostäder och arbetsplatser är något som ser ut att haft stor påverkan på försäljningen i landet som helhet i en tid då fler jobbar hemifrån, konstaterar SCB.

På Toscanini vid Tyresö centrum sitter ett par sällskap utspridda i restaurangen. Det har varit ett tufft år, konstaterar ägare Bewar Bashori.

– Många tror att branschen har gått bättre för att fler beställer hämtmat, men för oss och de flesta jag känner har det inte gått så bra. Man kämpar, jobbar för mycket själv, för att stå på benen och gå runt på något sätt, säger han.

Han ser dock en ljusning framöver.

– Nu är det lite bättre efter att en del har tagit första sprutan, men det är upp och ner hela tiden.

Fler köper takeaway

Under pandemin har restaurangen sålt mer takeaway.

– Tidigare låg den försäljningen på 5–10 procent. Nu står den för ungefär hälften.

Restaurang Spis & Vin återhämtade sig efter första coronachocken. Anders Wessman ser förklaringar i utesittarvädret som följde och att restaurangen ställde om till mer hämtmat.

– Takeaway ökade jättemycket. Många av våra stammisar, som vanligtvis jobbar i Tyresö, försvann och vi har i stället nått nya matgäster som bor i Tyresö.

Men sedan kom bakslaget med andra smittvågen och tredje samt restriktionerna med till exempel alkoholstopp kvällstid och begränsningarna för sällskap vid restaurangborden.

– Nu när vårsolen tittar fram och fler blir vaccinerade lever hoppet om en bra sommar.

Så många Tyresöbor har dött i covid-19

81 Tyresöbor har dött i covid-19, enligt Socialstyrelsens senaste statistik.

Det är färre dödsfall per invånare än i till exempel Haninge, Botkyrka, Huddinge och Stockholm men fler per invånare än i till exempel Nacka och Nynäshamn. Statistiken bygger på att covid-19 angetts som den underliggande dödsorsaken i dödsorsaksintyget.

Siffran är också åldersstandariserad, det vill säga visar hur det hade sett ut om varje kommun haft samma åldersstruktur som riket.

Över 4 500 har bekräftats smittade

4 944 bekräftade fall av covid-19 i Tyresö har rapporterats in sedan pandemins start, när den här artikeln skrevs.

Det är 1 016 fall per 10 000 invånare, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Det är fler än i till exempel Haninge (978), färre än i Huddinge (1 073) och i Nacka (1 036) men ungefär lika många som Botkyrka (1 009).

I början av mars förra året rapporterades de första bekräftade smittade i Tyresö in.

Flest smittade vecka 15 i år

214 nya covidfall i Tyresö rapporterades in vecka 15. Det är den högsta veckosiffran i år.

Vecka 17 låg antalet på 160 stycken. Det är den senaste veckan det finns statistik för när den här artikeln skrivs.

Det är också en av de veckor med flest antal nya bekräftade fall senast pandemins start.

Under fem veckor sedan starten har antalet legat över 200 stycken. De veckorna var alla i november och december med en toppnotering på 254 fall vecka 50 förra året.

Så många Tyresöbor är färdigvaccinerade

2 904 Tyresöbor är färdigvaccinerade. Närmare 8 procent av Tyresöborna hade därmed fått de doser de behöver, visar den senaste statistiken som fanns när den här artikeln skrev.

7 av 26 kommuner i länet har fler färdigvaccinerade än Tyresö, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

Närmare 11 000 i Tyresö – nästan 30 procent – har fått sin första vaccindos. Andelen räknas utifrån befolkningen som är 18 år och äldre.