Krögare. Alec Crafoord öppnade Rådhusbaren innan pandemin slog till, han har nu tappat upp till 70 procent av omsättningen. Foto: Pekka Pääkkö

Krögare besviken över statens uteblivna stöd

Stora tapp i omsättningen – men ingen ersättning. Krögaren Alec­ Crafoord säger att staten missar nyare företag. – Vi blir diskriminerade, säger han.

  • Publicerad 06:00, 15 maj 2021

Små­företagen har stått för fyra av fem jobb sedan 1990

I slutet av augusti 2019 öppnade Alec Crafoord Rådhusbaren på Bergsgatan och allt flöt på bra. Konceptet var enkelt: barbord och servering med fokus på bra viner och fina råvaror i säsong. Mycket fisk och skaldjur på den relativt korta menyn. Krogen utsågs tillsammans med Prospero till Stockholms bästa av Mitt i:s Allt om Stockholm.

Så kom pandemin. Och precis som för många andra näringsidkare försvann stora delar av intäkterna.

Enligt Alec har restaurangen tappat omkring 60-70 procent av sin omsättning.

Regeringen har skjutit till pengar genom olika stöd för att lindra de ekonomiska såren hos företagen i pandemins spår. Men det så kallade omställningsstödet slår fel mot nystartade företag anser Alec. För när företag ska söka stöd räknas det på 2019 års omsättning.

Rådhusbaren fick stöd för november och december förra året. Men nu kan de inte söka eftersom krogen inte fanns första halvåret 2019. Diskriminerande, anser Alec.

– Nu får vi ingenting trots att vi gjorde ett bättre resultat under de första månaderna 2020 strax innan pandemin. Hur mycket vi har tappat går inte att svara på. Det är väldigt fyrkantigt och orättvist. Det går ju inte överklaga eller något, säger han.

Blir förbisedda

Han tycker att de borde få tillgodoräkna sig andra månader, exempelvis januari och februari 2020 innan pandemin slog till.

– Jag tror att man har tänkt att det är schysst att räkna mot 2019 då det var ett pandemifritt år, men man har glömt alla nystartade företag. Nu får till exempel stora etablerade företag omställningsstöd, men vi får inget. När man startar nytt är man dessutom mer utsatt med stora investeringskostnader.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare uppgett att det finns andra stöd att söka för nystartade företag. Men det svaret ger inte Alec mycket för.

Han har exempelvis även sökt permitteringsstöd men ännu inte fått det beviljat.

– Men de stöden är inte just för nystartade företag utan för alla. Så vi blir fortfarande förbisedda.

Vad skulle du vilja säga till finansministern?

– Varför har ni helt missat nystartade företag och varför har inte vi rätt till samma stöd som etablerade företag? Jag är inte orolig att jag inte ska klara det, men min plan för företaget har fördröjts med minst tre år. Jag tycker det är horribelt att det inte är samma spelregler för mig som för grannkrogar som startades innan 2019.

Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Stockholm– Mälardalen, förstår kritiken och de har lyft frågan till regeringen enligt honom. Han tycker att det behövs större flexibilitet, annars riskerar många nystartade företag att slås ut.

– Småföretagen har stått för fyra av fem jobb sedan 1990, och tillsammans med sina anställda står de för den största andelen av skatteintäkterna. Det är även i restauranger och de lokala butikerna som många unga eller personer utanför arbetsmarknaden får sina första jobb. Så de spelar en mycket viktig roll i det ekonomiska ekosystemet, för att mota utanförskapet och skapa ett levande samhälle.

Rådhusbaren, på Bergsgatan 23 på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö

”Rädda så många som möjligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) besvarar i en skriftlig kommentar kritiken mot att nystartade företag inte omfattas av omställningsstödet: ”Omställningsstödet är en viktig åtgärd men utöver den finns bland annat korttidspermitteringar, skatteanstånd och hyresstöd till särskilt drabbade branscher. Trots stöden från skattebetalarna är det många företag som har det väldigt tufft. Vi ser nu ett ljus i tunneln och det är vaccinet. Därför jobbar regeringen för en snabb och effektiv vaccinering.”

Finansdepartementet ­skriver: ”Det handlar om att rädda så många svenska jobb och företag som möjligt. Ett stöd fungerar inte för alla företag, därför har regeringen arbetat fram flera olika stöd.”

Visa merVisa mindre

KRITISK. Statens coronastöd slår fel mot nystartade företag tycker Alec Crafoord som driver Rådhusbaren. Foto: Pekka Pääkkö