Norra Ängbybon Lennart Kjellander ser fram emot slutdatumet för elnätsprojektet. Han är trött på de besvär som avspärrningarna på Bergslagsvägen kan orsaka.

– Vi har de facto vänner och bekanta i andra delar av landet. Och svänger de inte i Åkeshov hamnar de borta i Råcksta, säger han.

De ofrivilliga Råckstabesökarna får hålla ut ett tag till. Projektet försenas på grund av åtgärder så som omläggning av befintliga ledningar. Somliga av dessa ledningar är "okända", vilket innebär att viktig information om hur de är dragna har saknats i stadens databas.

Även markförhållandena har orsakat merarbete.

– Man kan inte spränga berg om det ligger en vattenledning bredvid, utan måste använda en försiktigare berglossningsmetod, säger projektledare Jenny Nilander.

Till det kommer strul med leveranserna. Trots dessa gissel ser den ursprungliga tidsplanen ut att hållas på Bredängssidan. Men på andra sidan Mälaren ser saker och ting ut att dröja.

"Naturligtvis tråkigt"

På Ängbyplan och Islandstorget var byggarbetarnas sorti från början planerad till midsommar i år. Nu ser det ut att i huvudsak dröja till november respektive årsskiftet, medan somliga insatser tar ännu längre tid. Arbeten på Råckstavägen väntas pågå till 2023.

– Det är naturligtvis tråkigt, vi vill ju bli klara så snabbt som möjligt, säger Jenny Nilander.

Projektet har inte bara inverkan på bilvägarna. I Ängbylunden, mellan Ängbyplan och Islandstorget, har en äng grävts upp. I gropen ska det bli en skarvplats.

– Det är naturvärden som går förlorade. Hur rimmar det med hållbar utveckling, frågar sig Anna-Karin Ekholm, ordförande i Norra Ängbys trädgårdsstadsförening.

Hennes granne Lennart irriterar sig dessutom på den enligt honom otydliga skyltningen, till exempel när det står "välj annan väg".

– Hur fasen ska jag veta vilken väg?

Enligt Jenny Nilander görs löpande kontroller för att kunna få upp skyltar – där det går. Beslut om vägskyltning fattas sedan av stadens trafikkontor. Och naturvärdena ska återställas, om än med undantag för berg som har röjts undan för att ge plats åt Ellevios utrustning.

Nilander poängterar att Ellevio har tillhandahållit information om projektet via internet och brev. Likaså informationsmöten, varav ett hålls den 10 november i Blackebergs gymnasium.

– Men det är klart att vi ska dra lärdom av det här, i hur man kommunicerar både tidsplan och påverkan för tredje man i ett sådant här projekt.