– Vi ser ingen annan väg framåt än att anta detaljplanen, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Moa Rasmusson (L).

Nämnden har redan en gång sagt ja till detaljplanen som låter fastighetsägaren bygga sju tvåvåningshus högst uppe på berget, men när den skulle antas i kommunfullmäktige i september slutade det med en minoritetsåterremiss.

Det var MP, S och V som ville att samhällsbyggnadsnämnden skulle utreda möjligheten att lyfta bort det sjunde huset, det närmast utsiktsplatsen, ur planförslaget.

"Egentligen visste vi svaret"

Detta har nu undersökts, men utan framgång.

– Vi hade redan tagit upp det här med fastighetsägaren en gång så egentligen visste vi svaret, men vi tog upp det ytterligare en gång ändå, säger Moa Rasmusson.

Många Sollentunabor har engagerat sig för att stoppa exploateringen på Falkberget.

De ifrågasätter kommunens argument som bygger på att det är för riskabelt att säga nej till fastighetsägarens ansökan om bygglov, då man sannolikt skulle förlora vid en prövning i högre instans, och att detaljplanen därför är bästa sättet att bevara så mycket som möjligt av berget tillgängligt för invånarna.

Jurist gjorde annan bedömning

Motståndarna har anlitat en jurist som menar att det tvärtom är riskfritt att neka bygglov, men majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden håller alltså inte med.

– Bygglovet utreddes långt tidigare och vi har gjort bedömningen att det inte går att säga nej, eller att risken att förlora i högre instans är för stor, säger Moa Rasmusson.

Nu ska detaljplanen tas upp och antas på nytt i kommunstyrelsen och därefter i fullmäktige, troligen den 23 november.

Kommer att överklagas

Men sista ordet är kanske ändå inte sagt. Motståndarna har via crowd-funding samlat in 150 000 kronor från invånare vid Falkberget och på andra håll i Sollentuna, att använda i kampanjandet.

Man har även startat en förening, Falkbergets vänner, för att få överklaganderätt. Och beslutet att överklaga detaljplanen om den antas av kommunfullmäktige är redan taget.