Nöjda. Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem och Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, menar att upprustningen av kvarteret av Linjalen gjort området tryggare. Foto: Victor Malmcrona

Kritiserad upprustning av kvarteret Linjalen klar

Nästan tio år av planer och lika många år av heta diskussioner. Men nu är upprustningen av kvarteret Linjalen klar. Resultatet? – Över all förväntan, enligt Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

  • Publicerad 15:04, 30 okt 2020

I slutet av 60-talet, vid Rosenlundsparken, byggdes kvarteret Linjalen. När det för tio år sedan började det bli dags att renovera fastigheterna ville staden ta ett större grepp, och samtidigt öka tryggheten i området..

– Det har funnits en enorm otrygghet här. Ett ungkarlshotell som låg här förut, och många skumma personer rörde sig i området, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem som förvaltar fastigheterna.

– Det var ett näste för otrygghet, lite av en skamfläck på Söder, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i Stockholm.

Boende rasar på nytt mot Ica-bygge på Söder

Men upprustningsplanerna stötte tidigt på patrull. Ett led i att nå ökad trygghet var att bygga ett ICA Kvantum, vilket möttes av starkt motstånd från flera boende. Det resulterade i en flera år lång juridisk process, men planerna fick grönt ljus.

Nytt kvarter

Nyss slog ICA, och ett apotek, upp dörrarna. Upprustningen räknas också nu mer eller mindre vara klar – och den kritik som hörts har Björn Ljung inte mycket till övers för.

– Det var en högljudd klick som var kritiska, många andra har varit uppmuntrande. Och om man kommer hit så kommer man se hur bra det blivit, jämfört med innan, säger Björn Ljung.

– Förut var det en mörk plats, men nu har vi fått in bostäder och verksamheter som skapat liv, rörelse och värme, säger Dennis Wedin.

Ett tidigare problemområde som Björn Ljung pekar ut är garaget i två våningar. Förr var det mest ett tillhåll för narkomaner och kriminella, menar han, men nu har båsen tagits bort och platsen är ljusare.

– Idag är det ett modernt garage, ett enormt lyft.

Från stökpellar till studenter

Det problematiska hotellet är också ett minne blott. Det har ersatts av 27 studentbostäder, som har sin entré ut på den ombyggda trappan som leder in i kvarteret där gården också rustats upp.

– Förut var trappan mer som Berlinmuren. Nu är den mer öppen och insynen har ökat, säger Dennis Wedin.

DOMEN: Ny stor Ica får byggas på Söder

Längs Magnus Ladulåsgatan finns än två tomma lokaler. Dialog förs med intressenter om att flytta in, men vilka de är är inte klart i dagsläget.

– Vi vet att boende har önskat en vårdcentral, och jag hoppas vi lyckas få till det, säger Björn Ljung.

I nästan tio års tid har Björn Ljung jobbat med upprustningen av Linjalen. Nu, när det är klart, är han nöjd med resultatet.

– Det är över alla förväntningar, säger han.

Notan för hela projektet landade på ungefär 200 miljoner kronor.

Sista rycket. Det som återstår av upprustningen är grusytan på gården, säger Dennis Wedin och Björn Ljung. Den ska göras till en park, på temat "linjal". Foto: Victor Malmcrona

Det här har gjorts

Det gamla hotellet har blivit 27 nya studentlägenheter.

ICA Kvantum har flyttat in. Fler butikslokaler finns också tillgängliga för uthyrning.

Trappan har öppnats upp.

En hiss har installerats vid trappan, som också leder till garaget.

Hyresgästers gemensamma utrymmen har fått ett lyft, som ny tvättstuga och miljöstation.

Visa merVisa mindre

Det här är på gång

Mitt emot Linjalen byggs det fortfarande för fullt. Stockholmshem bygger 129 bostäder samt förskola, med planerad inflyttning hösten 2021.

I gatuplan är förhoppningen att en restaurang med uteservering ska slå upp portarna, menar Björn Ljung.

Samtidigt har JM byggt 90 bostadsrätter i området, och Rosenlundsparken förnyas.

Visa merVisa mindre