Barnen leker på skolgården i centrala Rågsved. Här, på den muslimska friskolan Framstegsskolan, går 40 barn upp till årskurs sex. Skolan, som startade i augusti i år, har hamnat i motvilligt rampljus de senaste veckorna.

Orsaken är att deras tidigare ledning även styr Römosseskolorna i Göteborg, som Skolinspektionen riktat skarp kritik mot gällande ekonomisk misskötsel.

Skolinspektionen kräver att skolorna i Göteborg ska stängas, men i väntan på att förvaltningsrätten utreder ett överklagande från skolledningen håller skolorna nu öppet.

Historien runt detta har fått Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att höja på ögonbrynen. Inte minst för att Framstegsskolans tillstånd att bedriva skolverksamhet är 27 år gammalt.

– Tydligen så kan man återuppliva ett så gammalt tillstånd och det är helt obegripligt. Det är inget som Stockholms stad har med att göra. Jag förutsätter att Skolinspektionen snabbt granskar ledningen, säger hon.

Ska ha lämnat skolan

Tre styrelseledamöter som Skolinspektionen anser är så pass olämpliga att de inte kan bedriva skolor, sitter både i Römosseskolornas ledning och har fram tills nyss suttit i styrelsen för Framstegsskolan i Rågsved. Det visar Mitt i:s kartläggning.

Enligt ett pressmeddelande från Framstegsskolan har de tre olämpliga ledamöterna precis bytts ut:

"När det framkom att Skolinspektionen bedömer att dessa personer har brustit i sin roll som huvudmän för Römosseskolan valde de att säga upp sig från alla sina uppdrag i Framstegsskolan. I dag har vår stiftelse upprättat en ny styrelse för skolan."

Vill ändra regler

Skolinspektionen tittar nu närmare på Framstegsskolan.

– Vi har startat en tillsyn av dem och som vid alla nyöppnade skolor gör vi en ägar- och ledningsprövning där vi bland annat tittar på vilka som sitter i ledningskretsen. Vi tar alltid allvarligt på signaler om misskötsamhet och vi kommer att utreda denna huvudman skyndsamt, säger Fredrika Brickman, enhetschef på Skolinspektionen.

Hon berättar att Skolinspektionen redan 2012 uppmärksammade regeringen på att de vill kunna återkalla tillstånd för skolor som inte startat, men någon ny bestämmelse har ännu inte kommit.

– Från den 1 januari 2019 finns en ny lagstiftning som ställer särskilda krav på ägar- och ledningskretsen samt på ekonomiska förutsättningar. Det gör även att tillståndsprocessen för att få ett nytt tillstånd att driva skola ser annorlunda ut nu, säger hon.

Mitt i har sökt Framstegsskolan vid upprepade tillfällen utan resultat.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/romosseskolans-tidigare-rektor-atalas-igen/repukb!JH@5ms7tK@5t@HyPoh@PVg/

https://www.mitti.se/nyheter/jakt-pa-230-nya-skolplatser-for-elever-fran-elma-school/lmtbq!7986709/