I sommar kan du glömma ett tidigt morgondopp eller kvällsbad på Nytorpsbadet. För att förhindra trängsel under pandemin har särskilda entrévärdar anställts som räknar antalet besökare - maxtaket är 200 besökare åt gången.

Detta har gjort att badet inte längre har öppet på mornar och kvällar – något som väckt kritik hos en del invånare.

En av dem är Annalena Sandgren från Dalen. Hon tycker att öppettiderna borde ha förlängts för att möjliggöra för fler besökare att bada.

– Jag träffade en pensionär senast i går som brukade simma tidigt på morgnarna. Dalen är ett område med många unga kvar i stan. Pensionärerna har varit isolerade och vi har ett växande problem med stillasittande. Och så stänger man kvällstid? Det blir inte 200 personer här på kvällarna, säger hon.

Kostnadsfråga

En av besökarna som var på plats när badet öppnade klockan 10 var Erik Härnsten från Kärrtorp. Han hade gärna kommit tidigare.

– Vi har kommit före tio tidigare somrar, för att komma i gång på morgonen. Men jag antar att det är en ekonomisk prioritering, säger han.

Niklas Pettersson, avdelningschef vid idrottsförvaltningen, säger att staden måste ha entrévärdar för att säkerställa att trängsel inte uppstår.

– Det är relativt dyrt med entrévärdar. Det är alltid en kostnadsfråga och en fråga om en rimlig resursåtgång. Staden måste enligt gällande pandemilagstiftning ha kontroll över situationen på badet. Sedan är det ingen som tror att det kommer 200 personer tidig mornar, men lagen är lite stelbent, säger han.

Älvsjöbadets pool stängd

Samtidigt är Älvsjöbadets stora barnpool stängd i år igen. En invånare skriver till Mitt i att det är "väldigt tråkigt med tanke att det är så många icke-simkunniga barn som bor i Hagsätra och hemsemestrar i sommarhettan."

Enligt Niklas Pettersson är poolen stängd för att reningssystemet inte fungerar. Systemet är uttjänt och klarar inte längre av att alla pooler används. Hela Älvsjöbadet ska totalrenoveras de närmsta åren, efter det öppnar hela Älvsjöbadet på nytt.