Håll öppet! Dalenbon Annalena Sandgren tycker att Nytorpsbadet borde vara öppet på mornar och kvällar. Foto: Pia Bispo

Kritik mot öppettider på Nytorpbadet

I år har Nytorpsbadet stängt på mornar och kvällar. Samtidigt är ena barnpoolen på Älvsjöbadet stängd ytterligare ett år. Detta väcker kritik hos invånarna.

  • Publicerad 01:15, 8 jul 2021

I sommar kan du glömma ett tidigt morgondopp eller kvällsbad på Nytorpsbadet. För att förhindra trängsel under pandemin har särskilda entrévärdar anställts som räknar antalet besökare - maxtaket är 200 besökare åt gången.

Detta har gjort att badet inte längre har öppet på mornar och kvällar – något som väckt kritik hos en del invånare.

En av dem är Annalena Sandgren från Dalen. Hon tycker att öppettiderna borde ha förlängts för att möjliggöra för fler besökare att bada.

– Jag träffade en pensionär senast i går som brukade simma tidigt på morgnarna. Dalen är ett område med många unga kvar i stan. Pensionärerna har varit isolerade och vi har ett växande problem med stillasittande. Och så stänger man kvällstid? Det blir inte 200 personer här på kvällarna, säger hon.

Kostnadsfråga

En av besökarna som var på plats när badet öppnade klockan 10 var Erik Härnsten från Kärrtorp. Han hade gärna kommit tidigare.

– Vi har kommit före tio tidigare somrar, för att komma i gång på morgonen. Men jag antar att det är en ekonomisk prioritering, säger han.

Kommer gärna tidigt. Besökaren Erik Härnsten med barnen Tore, Ingrid och Otto. Foto: Pia Bispo

Niklas Pettersson, avdelningschef vid idrottsförvaltningen, säger att staden måste ha entrévärdar för att säkerställa att trängsel inte uppstår.

– Det är relativt dyrt med entrévärdar. Det är alltid en kostnadsfråga och en fråga om en rimlig resursåtgång. Staden måste enligt gällande pandemilagstiftning ha kontroll över situationen på badet. Sedan är det ingen som tror att det kommer 200 personer tidig mornar, men lagen är lite stelbent, säger han.

Älvsjöbadets pool stängd

Samtidigt är Älvsjöbadets stora barnpool stängd i år igen. En invånare skriver till Mitt i att det är "väldigt tråkigt med tanke att det är så många icke-simkunniga barn som bor i Hagsätra och hemsemestrar i sommarhettan."

Enligt Niklas Pettersson är poolen stängd för att reningssystemet inte fungerar. Systemet är uttjänt och klarar inte längre av att alla pooler används. Hela Älvsjöbadet ska totalrenoveras de närmsta åren, efter det öppnar hela Älvsjöbadet på nytt.

Varmare framöver. Nytorpsbadet blir uppvärmt efter renoveringen. Foto: Pia Bispo

Ska värmas upp

I år är Nytorpsbadet och Älvsjöbadet öppet klockan 10-19 på vardagar och 10-18 på helger. Tidigare år har det inte funnits särskilda öppettider.

I höst börjar renoveringen av Nytorpsbadet. När det är klart kommer Nytorpsbadets pool bli uppvärmd.

Då kan också säsongen förlängas, meddelar staden, så att badet öppar tidigare på säsongen.

Även Älvsjöbadet ska renoveras närmsta åren. När det är klart blir badet tempererat även där, räknar staden med.

Visa merVisa mindre