På ett sätt är förändringen vid Tordyvelvägen 1 i Långbro minimal. Det enda som hänt är att en liten låda satts upp på fasaden till miljöstugan där.
Men lådan kan vara skillnaden mellan liv och död. Inuti finns en hjärtstartare i en röd väska.
– Den är väldigt lätt att använda. En röst förklarar hur man ska göra, säger Kristian Hultqvist.
Kristian Hultqvist bor bara ett par hundra meter härifrån. I höstas startade han en insamling till en hjärtstartare i bostadsområdet, genom ett inlägg i Facebookgruppen "Långbro-Herrängen-Långsjö-Gamla Älvsjö".
Det gav resultat. 122 personer bidrog och i februari kom hjärtstartaren upp. Den kostade 31 000 kronor, inklusive värmeskåp, fem års service och en försäkring som ersätter den utan självrisk vid stöld eller vandalisering.
– Intresset var stort. Jag är rörd över att så många ville bidra. Det är fint att vi har gjort det här tillsammans och ökat människors säkerhet i vårt område, säger Kristian Hultqvist.
Hjärtstartaren sitter på miljöstugans vägg.
Märta Lefvert
10 000 drabbas varje år
Enligt Hjärt-Lungfonden drabbas cirka 10 000 människor av hjärtstopp varje år, utanför sjukhus. Bara 600 överlever, trots att antalet hjärtstartare i samhället har ökat snabbt under se senaste åren. En viktig orsak är att 70 procent av alla som får hjärtstopp drabbas hemma. Där finns sällan hjälp på nära håll. Bara 3,4 procent av landets hjärtstartare (cirka 630) finns i bostadsområden.
– De flesta hjärtstartare finns på arbetsplatser och inne i city, här i Stockholm. Många finns i lokaler som är stängda på kvällar och nätter. Det är jätteviktigt att fler installeras utomhus i bostadsområden så att de kan användas dygnet runt, säger Kristian Hultqvist.
"Hjärtsäkrat grannskap"
Kristian Hultqvist arbetar på försäkringsbolaget If, som startade kampanjen Hjärtsäkrat grannskap i höstas, ihop med Hjärt-Lungfonden och Philips. Efter en modell hämtad från Nederländerna hjälper man grannar att samla ihop pengar till hjärtstartare utomhus i sina bostadsområden, genom sajten hjartsakrat.grannskap.se.
– Arbetet fick mig att titta närmre på mitt eget område. Jag insåg att den närmsta hjärtstartare som alltid är tillgänglig ligger i Älvsjö centrum. Det är fyra kilometer fram och tillbaka. Det är alldeles för långt om man bara har fem minuter på sig. Den insikten gjorde att jag startade en insamling själv, säger han.
Viktiga minuter
Enligt Hjärt-Lungfonden skulle sju av tio drabbade överleva om de fick hjärt-lungräddning och en strömstöt från en hjärtstartare inom de första minuterna. För varje minut som går utan hjälp minskar chansen att överleva.
På många håll i Hägersten-Älvsjö kan de här minuterna lätt passera utan att hjälpen hinner fram. Det inser man när man tittar på sajten hjartstartarregistret.se, där alla som installerat en hjärtstartare kan registrera den. Det är glest med hjärtstartare i stadsdelens bostadsområden och bara ett par av dem är tillgängliga dygnet runt.
En av dem är den som Kristian Hultqvist samlade ihop till i Långbro. Han öppnar lådan för att visa hur man gör. "Klä av patienten på bröstkorgen" säger en röst. Sedan får man instruktioner om hur man fäster elektroderna på patienten.
– Maskinen känner själv av om en strömstöt behövs eller inte. Om det inte behövs så kan man inte ge någon. Det går inte att skada genom att ge en stöt av misstag, säger Kristian Hultqvist.
I väskan finns tydliga instruktioner om hur man ska gå till väga.
Märta Lefvert
28 lyckade insamlingar
Om någon får hjärtstopp ska man påbörja hjärt-lungräddning, ringa 112 och använda en hjärtstartare när en sådan finns. Kampanjen Hjärtsäkrat grannskap har lett till 28 lyckade insamlingar hittills, och man hoppas på fler. Samlar man ihop 20 000 kronor får man 10 000 kronor från If.
– Att starta en insamling är lätt, det tar några sekunder. Om man inte når målet får alla tillbaka pengarna. Når man målet kan det rädda liv. Jag vill uppmana fler att starta insamlingar. Vem som helst kan få hjärtstopp, säger Kristian Hultqvist.