Blommor, ljus, handskrivna brev och en xxl sour spray. Under lördagskvällen samlades stora skaror unga, deras föräldrar och andra sjöstadsbor vid minnesplatsen intill Luma tvärbanestation, som skapats för den 15-årige pojke som hittades svårt knivskuren här på fredagskvällen och sedan dog av sina skador.
Även under söndagen stannar förbipasserande till och tystnar inför blommorna och ljusen. En mamma håller om sin son, en kvinna vänder bort sitt huvud för att dölja tårarna.

Går inte att ta in

– Det är så fruktansvärt. Det går nästan inte att ta in, säger en man som stannat till på väg till jobbet.

Hammarby sjöstad har 25 000 invånare men är till ytan så pass liten, dessutom omgärdad av vatten och större vägar, att stadsdelen upplevs lite som en by i staden. För de flesta sjöstadsbor är det en trygg, lugn by där inte mycket händer – en bra plats för barn att växa upp på.

Det är förskräckligt att det händer här. Här som är så tryggt och lugnt, sa Jeanette Wiberg till Mitt i Södermalm på lördagsmorgonen när hon fick höra om knivskärningen. Senare samma dag kom dödsbudet.

Här vid Lumaparken och tvärbanestationen påträffades den svårt skadade pojken. Sjöstadsskolan i bakgrunden

Här vid Lumaparken och tvärbanestationen påträffades den svårt skadade pojken. Sjöstadsskolan i bakgrunden

Eva Radakovits

Skolan i sorg

Sjöstadsskolan, där pojken var elev, höll öppet under lördagen och planerar nu en rad stödåtgärder för att ta hand om elever och personal under kommande dagar. Det som brukar vara en lycklig tid med niornas cabaret, båtfärd och skolavslutning för alla, måste nu också bli en tid för sorgbearbetning.

En annan tonåring är gripen misstänkt för mord, alternativt dråp. Rebecca Landberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, säger att det så här långt i utredningen inte finns något som talar för ett samband med den gängkriminalitet som drabbat Stockholm det senaste halvåret.

– Vi ser detta som en enskild händelse, säger Rebecca Landberg.

Krisstödjare på plats

Nu sluter samhället upp för att stötta i sorgen.
– Det är många som drabbas när en ung person dör så här. Familj, klasskamrater, skolan – men även andra i området kan behöva stöd vid en så här fruktansvärd händelse, säger Mats Fors, Södermalms stadsdelsförvaltnings operativa krisstödsledare.

Krisstödjare fanns på plats i Sjöstan under lördagen och är också vid minnesplatsen från eftermiddag och fram till 21 på söndagskvällen.

Peter Bragner, grundskolechef, säger att förutom stödet under helgen står Sjöstadsskolan beredd att ta hand om alla elever under måndagen, (se faktaruta nedan).
– De här dagarna och under morgondagen har vi en plan för akut krisstöd till alla elever och skolans personal. Vi ska senare under morgondagen göra en inventering för fortsatt stöd. Här gäller att hitta balansen mellan ett värdigt och fint sorgearbete och att över tid återgå till något slags vardag, säger han.

Polisen finns på plats Hammarby sjöstad även under söndagen som en trygghetsskapande åtgärd, men även om någon vill prata eller har något man vill berätta om händelsen.

Polisen finns på plats Hammarby sjöstad även under söndagen som en trygghetsskapande åtgärd, men även om någon vill prata eller har något man vill berätta om händelsen.

Eva Radakovits

Stora samlingar

Även polisen är på plats under söndagen.
– Det var stora samlingar runt minnesplatsen på lördagskvällen, det var mycket känslor - mycket känslosamt - men det var samtidigt mycket lugnt och fint. Vi väntar oss många människor öven under söndagen, så därför är vi där med trygghetsskapande åtgärder även idag. Men också om någon vill prata. Det kan finnas vittnen som sett något som man vill berätta, säger Rebecca Landberg.


I en tidigare version stod att den misstänkte gärningsmannen uppnått myndighetsålder. Den uppgiften stämmer inte och är nu rättad.