Före detta polisen Michael Lundh sjunger för Sumpans seniorer. Batongen använder han numer som taktpinne. Foto: Mikael Andersson

Kriminella fick polisen att sjunga

Trots att drömmen fanns sedan barnsben, tordes inte Michael Lundh sjunga. 50 år senare har den tidigare piketpolisen övervunnit sin rädsla. För det kan han tacka både seniorer, Christer Sjögren och de tungt kriminella på Hall.

  • Publicerad 17:58, 20 maj 2022

"I 20 år har jag skrivit böcker och debatterat. Jag fick hat, hat, hat – och en massa glädje. Men nu vill jag fokusera på ett kärleksbudskap, gå ut och möta folket, föreläsa och sjunga för dem.

Vi alla måste träna på att möta vår rädsla, och för mig blir sången ett av verktygen. För några år sedan blev jag inbjuden på anstalten Hall. När jag träffade de här tungt kriminella killarna bad jag dem skriva på en vit lapp vad de är mest rädda för. Jag samlade in lapparna och då stod det samma sak som jag hade skrivit: att stå på en scen och sjunga.

Jag fick betyg 1 i musik, så jag sjöng inte på 50 år. Men när jag åkte från Hall tänkte jag: jag tänker inte leva mitt liv så här. Då skrev jag ett brev till Christer Sjögren i Vikingarna och frågade om jag fick träffa honom och träna. Det var bara en chansning, men jag fick träffa honom! Sedan tog jag reda på en riktigt duktig sångpedagog som jag gått hos kontinuerligt."

Michael Lundh trivs i Sundbyberg. Foto: Mikael Andersson

"Första gången jag sjöng inför seniorerna var i påskas nere på träffpunkten. Det blev ju bra, så jag skickade ut ett blad om 'Den sjungande polisen'. Då är man unik, tänkte jag. Det kan ju inte finnas så många som har varit på Norrmalmspolisen och dirigerar med batong.

Sista tiden har jag fått fem bokningar per dag, så jag är helt chockad! Jag drömde om att bli frälsningssoldat som liten pojke, få gå ut och sjunga och sprida glädje – och nu får jag göra det.

För ett och ett halvt år sedan flyttade jag hit. Jag älskar Sumpan och bodde också här en kort tid 2007. Då hyrde jag i andra hand i nederdelen av en villa, av en dam i Duvbo. När hon var ledsen ville hon höra en speciell sång: Han måste gå med Gunnar Wiklund. Hon omkom tragiskt för några år sedan, men jag går ibland till minneslunden där hon ligger. Så om ni hör någon sjunga där, då är det jag."

Berättat för: Alexander Kuronen

Michael Lundh

Ålder: 63

Bor: I centrala Sundbyberg

Gör: Föreläser om bl.a. machokultur, rasism och att våga visa sårbarhet

Bakgrund: Arbetade i 26 år på Norrmalmspolisen som piketpolis och sedan ungdomspolis. Satt i den antirasistiska stiftelsen Expos styrelse i tio år och har skrivit fyra böcker.

Aktuell: Som "Den sjungande polisen", där han sjunger och berättar anekdoter för seniorer på bl.a. träffpunkterna i Sundbyberg. På repertoaren finns namn som Taube, Elvis och Sinatra.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00