Det rådde ingen brist på idéer när runt 25 UF-företag (ung företagsamhet) visade upp sina produkter på UF-mässan i Väsby Centrum häromsistens.

Armband, egendesignade kepsar och handgjorda tavlor med motiv av krossat glas och fler roliga, smarta och kreativa produkter demonstrerades och såldes.

– Det var mycket folk på mässan och flera företag fick produkter sålda, säger My Holmberg, ekonomilärare på Väsby nya gymnasium.

Ekonomieleverna på VNG läser kursen entreprenörskap där det ingår att ha ett eget UF-företag.

– Det är roligt att få erfarenheterna genom att driva ett eget UF-företag. Alla aspekter som att sälja, bokföring och marknadsföring. Det är en bra grund för framtiden, säger eleven William Bjärelid Grip som driver Rewbambu UF tillsammans med Robin Strömberg.

Robin Strömberg och William Bjärelid Grip. 

Robin Strömberg och William Bjärelid Grip. 

Privat

VNG-eleven Maryam Labib ligger bakom Marro UF som säljer handgjorda smyckesbrickor.

– Man lär sig om hur mycket tid och jobb som krävs. Det är inte lätt att driva ett eget företag.

Skapa finansiering

Under året ställs eleverna inför många olika beslut då de ska gå från att komma på en affärsidé, hitta ett team och göra en marknadsanalys till att skapa finansiering, marknadsföra sitt företag, tillverka samt sälja sina produkter och slutligen upprätta en årsredovisning.  

– Att driva ett UF-företag är inte bara en lärorik kurs för att lära sig om företagande, utan eleverna växer och utvecklas även som individer, säger My Holmberg.

Och Maria Helling, centrumchef på Väsby Centrum, är positiv till att UF-mässan hålls i gallerian.

– Vi vill stötta och hjälpa unga företagare i kommunen med deras utbildning och självklart ser vi att Väsby Centrum är en arena för dem att nyttja. Vi hoppas de fick en bra dag och tar med sig erfarenheter för vidare utveckling.