Regionråd. Både Irene Svenonius och Anna Starbrink trycker nu på för att även 12+ ska kunna vaccineras mot covid-19. Foto: Pekka Pääkkö/Stefan Källstigen

Kravet: Börja vaccinera 12+

Även barn från 12 års ålder bör erbjudas vaccin mot covid-19. Det anser regionråden Anna Starbrink (L) och Irene Svenonius (M).

  • Publicerad 13:37, 6 sep 2021

Föräldrar vill skydda sina barn

I Region Stockholm pressar nu både hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) och finansregionrådet Irene Svenonius (M) på för att vaccinationer av 12+ ska inledas.

– Ungdomar i högstadieålder träffar många kamrater i samma ålder och även vuxna. När övriga nordiska länder beslutat om vaccination för 12-15-åringar och även svenska Barnläkarföreningen är positiv förväntar jag mig att vi får ett snabbt besked från Folkhälsomyndigheten, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande.

Vaccinerar utomlands

Sveriges Radio rapporterar nu om föräldrar som i slutna grupper på Facebook tipsar varandra om hur man går tillväga för att vaccinera sina barn utomlands.

– Föräldrar vill skydda sina barn och åker utomlands i desperation, säger Irene Svenonius.

Hon menar att det finns beredskap i regionen för att omfatta även 12-15-åringar.

– Det kan ske via skolhälsovården eller vid våra vaccinationsmottagningar, säger hon.

Vaccinen godkända för 12+

I maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten Pfizer-Biontechs vacccin för barn och i juli fick även Modernas vaccin godkänt.

Men Folkhälsomyndigheten har hittills uppgett att vaccination av barn inte ska ingå som en del i att stoppa pandemin, utan att de i så fall ska vaccineras för sin egen säkerhets skull.

Eftersom barn inte blir lika sjuka som äldre, och inte är lika smittsamma, anser myndigheten att vaccination inte är nödvändig.

Gör nytta

Men Anna Starbrink håller inte med:

– Vaccination ger ett gott skydd för individen och hindrar smittspridning men det är en ständig kamp mot viruset. Vi bör erbjuda vaccin till alla där det kan göra nytta för att undvika sjukdom och hejda pandemin, säger hon.

Därför vill Barläkarföreningen vaccinera 12+

Skydda barn från att bli allvarligt sjuka i primär covid-19 infektion och komplikationer därav. Över 275 barn i Sverige har drabbats av MIS-C och barn har även uppvisat post-covid symptom.

Deltavarianten tycks vara betydligt mer smittsam. Indikationer från bl.a. USA och Kanada att barn möjligen har ökad risk att bli svårt sjuka.

Enligt en rapport om vaccinationer av nio miljoner amerikanska barn har inga signifikanta allvarliga korttidsbiverkningar noterats.

Flera europeiska länder, däribland Finland, Danmark och Tyskland, förordar allmän vaccination från 12 års ålder.

Barn har drabbats hårt av pandemins indirekta konsekvenser och restriktioner med bl.a. oro och påverkad skolgång och fritid. Därmed har barn också mycket att vinna på en minskad smittspridning och en återgång till mer normala förhållanden i samhället.

Källa: Barnläkarföreningen

Visa merVisa mindre