I Region Stockholm pressar nu både hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) och finansregionrådet Irene Svenonius (M) på för att vaccinationer av 12+ ska inledas.

– Ungdomar i högstadieålder träffar många kamrater i samma ålder och även vuxna. När övriga nordiska länder beslutat om vaccination för 12-15-åringar och även svenska Barnläkarföreningen är positiv förväntar jag mig att vi får ett snabbt besked från Folkhälsomyndigheten, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande.

Vaccinerar utomlands

Sveriges Radio rapporterar nu om föräldrar som i slutna grupper på Facebook tipsar varandra om hur man går tillväga för att vaccinera sina barn utomlands.

– Föräldrar vill skydda sina barn och åker utomlands i desperation, säger Irene Svenonius.

Hon menar att det finns beredskap i regionen för att omfatta även 12-15-åringar.

– Det kan ske via skolhälsovården eller vid våra vaccinationsmottagningar, säger hon.

Vaccinen godkända för 12+

I maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten Pfizer-Biontechs vacccin för barn och i juli fick även Modernas vaccin godkänt.

Men Folkhälsomyndigheten har hittills uppgett att vaccination av barn inte ska ingå som en del i att stoppa pandemin, utan att de i så fall ska vaccineras för sin egen säkerhets skull.

Eftersom barn inte blir lika sjuka som äldre, och inte är lika smittsamma, anser myndigheten att vaccination inte är nödvändig.

Gör nytta

Men Anna Starbrink håller inte med:

– Vaccination ger ett gott skydd för individen och hindrar smittspridning men det är en ständig kamp mot viruset. Vi bör erbjuda vaccin till alla där det kan göra nytta för att undvika sjukdom och hejda pandemin, säger hon.