– Vi är fortsatt en lång bit kvar till de nivåer vi låg på förra sommaren, säger han.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen meddelade Anders Tegnell att FHM ser en ljusning, men påminde om att smittspridningen fortfarande är hög.

– Det är viktigt att vi tänker på råd och restriktioner som finns för det kommer göra stor skillnad fortsättningsvis, säger han.

Men det tycks alltså ändå gå åt rätt håll. Det syns även på dödstalen. Inga nya dödsfall har noterats i Sollentuna på tre veckor och på äldreboenden och i hemtjänsten har ingen dött av corona på sex veckor. Sammanlagt har 154 Sollentunabor avlidit på grund av covid-19.

Vaccinleveranserna ökar

Under presskonferensen meddelade FHM även att de möjliggör för mindre cuper och tävlingar, både utomhus och inomhus, under sommaren.

– Detta är inte minst för barnens välbefinnande. För många barn är det en viktig del av sommaren, säger Anders Tegnell.

Vaccinleveranserna ökar och andelen som vaccinerats stiger successivt. i Totalt 3 321 495 personer har fått minst en dos i Sverige.

Av dessa är 21 506 Sollentunabor, vilket betyder att 38,5 procent av kommunens invånare över 18 år har fått första dosen. 5 039 Sollentunabor har fått även andra dosen. Det är en andel på 9,0 procent. Endast fem av länets 26 kommuner har en lägre andel färdigvaccinerade än så.