1795 kronor per år, eller 150 kronor i månaden – så mycket dyrare blir VA-taxan i Haninge för ett hushåll i en typisk villa nästa år. Det betyder att avgifterna kommer att ligga på 9960 kronor per år. Beslutet togs på senaste kommunfullmäktige där man även beslutade att avgiften för att ansluta till kommunalt VA höjs.

– Kommunens kostnader för VA ökar med 48 miljoner nästa år, därför måste vi göra den här höjningen, säger Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Höjningen grundar sig främst i att det från och med nästa år blir dyrare att köpa in tjänster från Stockholm vatten och avlopp (SVOA), som blir 18 miljoner kronor dyrare. Samtidigt ökar kommunens räntekostnader.

– Det är genomgående i alla kommuner i regionen att taxorna höjs. Tittar man på spannet ligger Haninge någonstans i mitten, säger Martin Strömvall.

Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättar att Haningeborna kan förvänta sig fler höjningar framöver. Arkivbild.

Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättar att Haningeborna kan förvänta sig fler höjningar framöver. Arkivbild.

Angie Gray

Haninge växer

Som exempel höjer även Tyresö taxan med 22 procent och Stockholm med 24 procent. Enligt Martin Strömvall bör Haningeborna förvänta sig fler höjningar framöver.

En anledning till det är att Haninge fortsätter att växa. Nästa år ska kommunen presentera en ny vattentjänstplan där det ska ingå prioriteringar för utbyggnaden av VA, något Mitt i tidigare berättat om.

– Som kommun har vi väldigt stora investeringar som vi måste göra på lång sikt. Det gör att kommunens ekonomi påverkas väldigt mycket av att till exempel våra låneräntor ökar, säger Martin Strömvall.

Man har sedan tidigare även en satsning på att det ska byggas fler småhus i kommunen. Det var delvis en förklaring till att styret i höstas skrotade 16 projekt för bland annat bostäder.

– Satsningen på att bygga fler småhus gör att det kommer behöva göras många investeringar i VA framöver, säger han.