Välen

Frågan om vad som ska hända med de omtyckta långhåriga korna på Välen ser nu ut att kunna få en lösning.

Den 1 oktober löpte arrendet ut för Västra Frölunda naturvårdsförening som skött om korna i över 30 år. Djuren betar nu på övertid i väntan på ett nytt hem, sedan Göteborgs stad 2021 beslutade att inte längre betala för vinterbetet i naturreservatet.

När bonden Andreas Måttgård, som driver gårdar i Halland, fick frågan om att ta över djuren tvekade han inte att hjälpa till.

Alla detaljer är ännu inte utredda, men av allt att döma blir det han som under hösten kommer att hämta korna till vinterbete någonstans söder om Göteborg.

– Västkuststiftelsen bad mig lösa det och jag ska göra så gott jag kan. Jag har även kontakter med andra bönder som har betesmarker i trakten, så tillsammans ska vi kunna hitta en bra lösning.

Äldsta behöver slaktas

Hans målsättning är att korna ska kunna återvända till Välen för sommarbete. Dock kommer då inte alla djuren att finnas kvar.

– Tanken är att behålla huvuddelen av dem, men de allra äldsta kommer vi att behöva slakta, innan de blir halta och sjuka. Där finns det regler som vi måste förhålla oss till.

När korna återvänder i juni kommer det att behövas fler som hjälper till med den dagliga skötseln.

– Vi vet att djuren är omtyckta bland folk i området och är det någon som vill hjälpa till att sköta om dem under sommaren så är det mer än välkommet, säger Andreas Måttgård.

Staden betalar inte

Den praktiska biten med att transportera djuren fram och tillbaka ser han inte som något problem, men på längre sikt menar han att det behöver till någon form av finansieringsstöd.

– Jag försöker alltid att hjälpa till, men vi kan inte bara syssla med gratisarbete.

Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden, ser inte att Göteborgs stad skulle kunna stå för den kostnaden.

– Det skulle bli svårt eftersom bedömningen fortfarande är att det finns de som skulle kunna använda betet utan att få betalt. Men det kan finnas någon form av EU-bidrag som kan lösa detta. Det vore bra eftersom vi gärna vill att just de här korna fortsätter att vara där.