Fjolårets succé med kor på Råby gärde i Örby upprepas. Syftet är att hålla marken öppen och skapa förutsättningar för biologisk mångfald. Redan i maj ska de betande kossorna vara på plats, efter att stadsdelsförvaltningen sökt pengar centralt från staden för att kunna minska utsläpp och göra klimatanpassningar.

– De gör mycket nytta och uppskattas dessutom av allmänheten. Många av våra insatser har flera olika värden, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Man har också fått pengar till att klimatanpassa flera förskolors utomhusmiljöer. Staden har identifierat att flera ligger i så kallade värmeöar – platser som kan bli 32 grader och varmare. Där ska det skapas svala platser på förskolegårdarna.

Släcka törsten

Det gäller även flera lekparker och handlar bland annat om att sätta solsegel över sandlådor och få upp pergolor. Dessutom ska dricksvattenfontäner installeras vid flera plaskdammar.

– De har valts ut eftersom de besöks av många, samt att man kan få tillgång till dricksvattenledningar från teknikhusen vid plaskdammarna. Det gör att det blir kostnadseffektivt, säger Åsa Lindhagen.