ÅTGÄRDER. Anna-Lena Hesselgren, butikschef på Ica Lilla Essingen har bland annat infört ett kö-system med korgar utanför butiken. Och flera aktörer Mitt i Kungsholmen pratat med har infört fler åtgärder sedan den nya pandemilagen trädde i kraft. Foto: Pekka Pääkö/Mostphotos/Malin Lööf/Pi Frisk(Arkivbilder)

Korg-kö och kundstopp med nya pandemilagen

Tydliga maxantal, trängselvärdar, kundstopp och kö-system med korgar. Det är några av åtgärderna för att uppfylla den nya pandemilagen hos några av Kungsholmens butiker.

  • Publicerad 18:19, 11 jan 2021

I söndags trädde den nya tillfälliga pandemilagen i kraft vilket bland annat innebär att köpcentrum och butiker nu har ett maxantal besökare att förhålla sig till, tio kvadratmeter per kund. Annars riskerar de vite, något som länsstyrelsen ska kontrollera.

Nya pandemilagen: Butiker och gallerior kan stängas

När vi ringer runt till aktörer på Kungsholmen, stora som små, uppger de flesta att de redan hade ett liknande internt maxantalstak, men att de nu har gjort det mer synligt och infört fler åtgärder.

På Coop Daglivs har de sedan tidigare jobbat med västklädd personal som uppmanar till att hålla avstånd. Nu har butiken satt upp fler skyltar för att informera om maxtaket på 238 personer och kommer att ha personal som räknar besökare vid entréerna under rusningstider 15-18.

– Det är då det finns en risk att vi annars överskrider taket. Men jag tror inte att vi behöver neka någon till att komma in, fast vi behöver vara säkra på att vi efterlever lagen, säger Tomas Jäderberg, butikschef.

Enligt honom innebär pandemilagen inte någon större förändring gentemot hur de tidigare jobbat, men högra personalkostnader.

– Men det är ingen större skillnad. Men man märker redan nu att det är lugnare i butiken än tidigare, både igår (söndag) och idag (måndag). Jag tror folk tänker till en extra gång.

På en annan stor matjätte, Ica Maxi Lindhagen, var taket satt till 350 personer i butiken redan innan lagen. De har digitala kundräknare vid entréerna och har tvingats stänga inträdet flera gånger under coronapandemin. Några större ytterligare åtgärder i och med lagen planeras inte.

– Vi hade gjort lite mer än vad man skulle innan. Det vi har gjort nu är att vi har satt upp skyltar om maxantal, så vi har bra skylat med det. Sedan har vi kundvärdar ute i butiken för att se till att man håller avstånd, säger Fredrik Rister, ställföreträdande ICA-handlare på Lindhagens-butiken.

– Det har fungerat väldigt bra. Speciellt under jul och nyår. På nyår fick vi be folk att handla ensamma så då behövde vi inte stänga helt och på julen var det en stor spridning och ingen stor topp som det brukar vara.

Men även mindre butiker påverkas såklart av nya regler. På Ica Lilla Essingen har man också sedan tidigare infört en maxgräns i butiken. För att göra det tydligare är det nu skyltat med maxtaket på 18 personer, lika många korgar ställs utanför butiken. Finns ingen korg? Då är det fullt och man får vänta.

– Vi kommer se över det och om det finns andra alternativ kommer vi göra det med. Men vi har sedan tidigare bland annat trängselvakter som informerar om avstånd och att man ska handla ensam, säger Anna-Lena Hesselgren, butikschef.

Påverkar lagen mindre butiker som din mer än större?

– Det är mer påtagligt här eftersom vi har mycket kunder, medan det kan vara lugnt i en lika stor butik som ligger utanför city som kanske inte har lika många kunder. Men det är klart att det påverkar olika.

Västermalmsgallerians åtgärder

Enligt Tobias Edberg, centrumchef för Västermalmsgallerian uppfyllde köpcentrumet sedan tidigare "de flesta" av kraven som den nya pandemilagen innebär. De har bland annat minskat antalet sittplatser, haft handdesinfektion tillgångligt och mätt kundflödet i realtid för att kunna agera snabbt om det skulle bli trängsel något de har sett gett resultat.

"Detta är åtgärder som den nya lagen kräver och som vi fortsätter att jobba med." uppger han i en kommentar.

Vilket är maxtaket med besökare och hur ser ni till att det efterlevs?

"Västermalmsgallerian omfattas enligt pandemilagen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter som köpcentrum. Det innebär att maxtaket för besökare främst beräknas i butikslokalerna. Vi kommer dock att säkerställa att besökare har möjlighet att hålla samma avstånd även på våra allmänna ytor och har bevakningspersonal på plats som arbetar för att motverka trängsel på ytor där det lätt uppstår."

Samtidigt har minimiöpettiderna för butikerna justerats som en effekt av pandemin, vilket gör att avvikande öppettider kan förekomma, vilket anges på gallerians hemsida.

"Västermalmsgallerian fortsätter att ha öppet enligt ordinarie öppettid för att vi ska kunna sprida ut besöken under dagen. Från idag har vi dock justerat minimiöppettiderna något för att ge våra hyresgäster möjligheten att bemanna mer kostnadseffektivt."

Visa merVisa mindre