Nästa helg, 8-9 maj kan man besöka konstnärer och deras ateljéer runt om i kommunen i något som kallas Väsby konstrunda. Men det var långt ifrån självklart att årets evenemang skulle bli av.

– Vi var väldigt tveksamma om någon skulle anmäla sig på grund av pandemin, men ett 20-tal av de tidigare deltagarna ville vara med, säger Åsa Bjurberg Gartz, ordförande i föreningen Arrangörer av Väsby konstrunda.

Foto, måleri, skulptur, keramik, installation, textil och grafik är några av de material och tekniker som finns representerade bland de många lokala konstnärerna.

Nya deltagare

Några av deltagarna är helt nya för i år, till exempel textilaren Mai Knuts, skulptören Robert Westberg och keramikverkstaden, "En trappa ned", i Villa Ed.

– Även om det är färre deltagare i år är det ett bra urval. Vi hade gärna sett några till, men vissa av konstnärerna känner att de har lokaler som kan vara svåra att anpassa efter restriktionerna, säger hon.

Konstnärerna ansvarar för att max åtta besökare är på plats åt gången. Men det finns även en del fiffiga lösningar.

– Jag har en carport i anslutning till vårt hus i Sigma där jag kan hänga upp tavlor. Det finns fler exempel på lösningar där man inte behöver gå in.

Cykel eller bil

Man kan ta sig runt på cykel, eller med bil, och blir fikasuget för starkt kan man ta en paus på de deltagande kaféerna.

Åsa Bjurberg Gartz uppmanar alla Väsbybor att ge sig ut och njuta av lokal konst.

– Passa på nu när vi har väntat så länge på att få uppleva lite kultur. Det kommer att fungera bra med coronaanpassningarna. Och så hoppas vi att det inte regnar!

– Ett tips är att starta konstrundan med med samlingsutställningen i Väsby Konsthall.