"Nuet" av Jens Thoms Ivarsson

– Vi är i "Nuet" vare sig man vill eller inte, säger Göteborgskontnären Jens Thoms Ivarsson. Konstverket är ett 14 meter högt gulmålat utkikstorn.

Verket sticker upp mellan trädtopparna i naturområdet Hökälla på Norra Hisingen. Platsen har en rik kulturhistoria och konstverket är tänkt att vara en skärningspunkt mellan dåtid och framtid. De flesta grannarna är nöjda med ett konstverk på gångavstånd.

– Det roliga är att många som bor i närheten säger att det är första gången de är här. "Vad roligt att vi får ett konstverk ut hit". Den här delen av staden uppmärksammas annars sällan när man satsar på offentlig konst.

"Liljegården" av Tage Andersen

Utanför Kulturhuset Kåken i Härlanda finns en gammal fångrastgård. Där bökar nu några hängbukssvin. Grisarna är en del av installationen "Liljegården" som är en av sju konstinstallationer i projeket Land Art. Djuren förbereder jorden innan 3000 liljelökar ska planteras. Men i sommar när liljorna är i full blom är grisarna borta för länge sedan. Tage Andersen, en dansk blomkonstnär och designer, tar med svinen hem till gården i Småland om tre veckor.

– Ja, det blir inte kvar när vädret blir sämre. Och grisar spisar inte bara tryffel de spisar också liljor, säger Tage Andersen.

"The Golden Tree" av Tetsunoori Kawana

– Tetsunoori Kawanavar var i Delsjöområdet och letade döda grenar, berättar Cecila Lijedahl.

I Bergkristallsparken i Tynennered finns installationen "The Golden Tree" som är skapad av den japanska konstnären Tetsunoori Kawanavar. Det gyllene trädet är ihopsatt av förfallna grenar och symboliserar kärleken till naturen, kreativiteten, konsten och livet.

Installationen ligger i närheten av både hyreshus och lekpark och har blivit en naturlig mötesplats för de boende i området.