– Jag tror att det vore en jätteförlust om vi försvann, också nationellt, säger konsthallschefen Helena Holmberg.

Enligt henne är det just vad som ser ut att kunna hända. Stiftelsen Parken, som driver Marabouparken konsthall sedan 2010, tampas med en stram budget.

Redan förra året uttryckte Helena Holmberg oro över det ekonomiska, efter att staden krympt bidraget till stiftelsen med 40 procent: från fem till tre miljoner kronor.

– Det är samma i år också, det har inte hänt något. Vi har haft en dialog med styrets politiker men det har inte lett till nånting, säger hon.

"Kan inte trolla"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Storåkers (L) tycker å sin sida att diskussionerna med konsthallen har varit konstruktiva. Bland annat har de handlat om konsthallens behov av att titta på extern finansiering.

– Vi har även tittat på om vi eventuellt kan hyra en lokal för viss kulturverksamhet i deras lokaler, det är några av de beståndsdelar vi har talat om, säger Johan Storåkers.

Å andra sidan har det politiska styret också varit tydligt med att den ekonomiska situationen är ansträngd.

– Vi kan inte trolla med ekonomin, vi behöver ta ansvarsfulla beslut och har många hänsyn att ta som politiker, säger Storåkers.

Helena Holmberg menar att de tre miljonerna från staden endast räcker till att täcka kostnaderna för fastigheten. I övrigt förlitar sig konsthallen på verksamhetsbidrag från stat och region.

– Vi har haft möjlighet att få krisstöd från statens kulturråd. Det räddar oss i år.

Vad som sker därefter är desto osäkrare. Enligt Helena Holmberg finns risken att tvingas lägga ner verksamheten redan 2023, om inte stiftelsen får mer pengar.

Deppig prognos

Redan i dag består personalstyrkan av två till tre personer färre än vad som är optimalt, säger hon.

– Förr eller senare kommer en dag när det inte går. Vi skulle inte kunna nu heller om inte staten hade gått in.

https://www.mitti.se/nyheter/historia-skrivs-nar-marabouparken-far-ny-skulptur/repvfi!B6FKLEPYZaKHESy0l2KdQ/

Enligt Johan Storåkers tyder prognoserna inte på någon ljusning på längre sikt.

– Det är dumt av mig att spekulera i framtiden. Men det ser inte ut som att vi kommer att ha större ekonomiskt svängrum framåt, snarare mer press på ekonomin.

Hans uppfattning är att konsthallen jobbar med att få fram extern finansiering, men att det tar tid. Och enligt Helena Holmberg är det inte så lätt som det låter.

– Det vore väldigt önskvärt och härligt om näringslivet ofta ville gå in och sponsra den här sortens konstitutioner, men det är inte enkelt att få till det. Jag skulle säga att i princip alla konstinstitutioner som liknar vår är ganska beroende av allmänna medel.