Konsthallschef. För andra året i rad får Marabouparken konsthall två miljoner mindre än tidigare. Helena Holmberg bekymras över framtiden. "Antingen förstår man inte riktigt, eller så väntar man till en total kris", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.

  • Publicerad 12:27, 23 jun 2022

– Jag tror att det vore en jätteförlust om vi försvann, också nationellt, säger konsthallschefen Helena Holmberg.

Enligt henne är det just vad som ser ut att kunna hända. Stiftelsen Parken, som driver Marabouparken konsthall sedan 2010, tampas med en stram budget.

Redan förra året uttryckte Helena Holmberg oro över det ekonomiska, efter att staden krympt bidraget till stiftelsen med 40 procent: från fem till tre miljoner kronor.

– Det är samma i år också, det har inte hänt något. Vi har haft en dialog med styrets politiker men det har inte lett till nånting, säger hon.

"Kan inte trolla"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Storåkers (L) tycker å sin sida att diskussionerna med konsthallen har varit konstruktiva. Bland annat har de handlat om konsthallens behov av att titta på extern finansiering.

– Vi har även tittat på om vi eventuellt kan hyra en lokal för viss kulturverksamhet i deras lokaler, det är några av de beståndsdelar vi har talat om, säger Johan Storåkers.

Kommunalråd. Johan Storåkers (L) säger att man inte kan trolla med ekonomin. Foto: Stefan Källstigen

Å andra sidan har det politiska styret också varit tydligt med att den ekonomiska situationen är ansträngd.

– Vi kan inte trolla med ekonomin, vi behöver ta ansvarsfulla beslut och har många hänsyn att ta som politiker, säger Storåkers.

Helena Holmberg menar att de tre miljonerna från staden endast räcker till att täcka kostnaderna för fastigheten. I övrigt förlitar sig konsthallen på verksamhetsbidrag från stat och region.

– Vi har haft möjlighet att få krisstöd från statens kulturråd. Det räddar oss i år.

Vad som sker därefter är desto osäkrare. Enligt Helena Holmberg finns risken att tvingas lägga ner verksamheten redan 2023, om inte stiftelsen får mer pengar.

Deppig prognos

Redan i dag består personalstyrkan av två till tre personer färre än vad som är optimalt, säger hon.

– Förr eller senare kommer en dag när det inte går. Vi skulle inte kunna nu heller om inte staten hade gått in.

Historia skrivs när Marabouparken får ny skulptur

Enligt Johan Storåkers tyder prognoserna inte på någon ljusning på längre sikt.

– Det är dumt av mig att spekulera i framtiden. Men det ser inte ut som att vi kommer att ha större ekonomiskt svängrum framåt, snarare mer press på ekonomin.

Hans uppfattning är att konsthallen jobbar med att få fram extern finansiering, men att det tar tid. Och enligt Helena Holmberg är det inte så lätt som det låter.

– Det vore väldigt önskvärt och härligt om näringslivet ofta ville gå in och sponsra den här sortens konstitutioner, men det är inte enkelt att få till det. Jag skulle säga att i princip alla konstinstitutioner som liknar vår är ganska beroende av allmänna medel.

Det kostar verksamheten

Stiftelsen Parken har tidigare fått fem miljoner kronor i stöd per år av Sundbybergs stad. Det motsvarar drygt 60 procent av konsthallens totala utgifter.

Av de totalt åtta miljonerna i årliga utgifter går tre till att täcka fastighetskostnader, tre till personalkostnader och resten till verksamheten.

Källa: Marabouparken konsthall

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30