Projektet heter "Utifrån Elsa Beskow sagovärld" och utställningen planeras till Kulturbiennalen under hösten. Då är tanken att konstnärerna från Danderyds konsthall ska ställa ut konst inspirerad av Elsa Beskows sagor.

Konstnären Ulla Timander, engagerad i föreningen, kom på idén.

– Jag googlade på arkitektur och hittade ett modernt hus i Italien som ledde mina tankar till Elsa Beskows saga "Hattstugan", säger hon.

En föreslagen utställningslokal är Djursholms bibliotek. Under våren planerar medlemmarna träffas digitalt för att planera utställningen.

Danderydskoppling

Elsa Beskow har skrivit många omtyckta sagor, bland annat Tant, Grön, Tant Brun och Tant Gredelin samt Sagan om den lilla, lilla gumman. Hon föddes på Söder men flyttade till Djursholm senare i vuxen ålder och bodde där till hon gick bort, 1953.

Kärlek till medmänniskan

Ulla Timander menar att Elsa Beskows sagor fortfarande är aktuella idag.

– Elsa Beskows kärlek till medmänniskan, naturen, djuren och växterna. De här tankarna som hon bär med sina sagor ligger i tiden. Många vill odla och komma ut på landet. Det är aktuellt idag, säger hon.

Hon berättar också att projektet passar bra just i år, med tanke på demokratijubileet som planeras i Danderyd under den kommande hösten.

– Både hon och hennes man kämpade för jämlikhetsidealet. Att alla ska få goda förutsättningar att utvecklas, det kämpade dem för, säger hon.