Det var i början av 1980-talet som bildläraren Anders Skarin flyttade med hustrun Pia och två barn till Smedby i Upplands Väsby. Bakom sig hade han studier vid Nyckelviksskolan på Lidingö och Konstfack i Stockholm.

I Väsby blev han snart aktiv i det lokala kulturarbetet. Sedan 27 år är han ordförande i Väsby konsthalls vänner. Och det är i konsthallen, numera inhyst i Sigma centrum, vi hittar honom för en gratulation via telefon. Men han vill ogärna framhålla sig själv, utan hyllar konsthallens styrelse.

– Vi gör det här som grupp för konsthallen. Styrelsen är väldigt kreativ och har ett gemensamt mål: intressanta utställningar. Men det är klart att det är kul att ha fått priset. Det var nog för lång och trogen tjänst, säger han.

Han är i full färd med att hänga Ung Salong med tavlor av unga konstnärer.

– Att hänga utställningar är jätteroligt. Vi hänger och konstnärerna ser sina bilder med nya ögon. Åsa Bjurberg Gartz och jag och har blivit riktigt bra på det här, säger han och skrattar.

Hur har konsthallen utvecklats under din tid?

– Den har helt klart bidragit till ett ökat konstintresse i Väsby. Varje utställning ger en ny syn på konst och vi har haft många djupa samtal om konstens innehåll med besökarna, som även kommer utifrån.

Även om konsthallen håller måleriet högt har man även kopplat på skulptur, grafik, konsthantverk och installationer.

Och med flytten till Sigma Centrum i januari tycker Anders att konsthallen blivit mer tillgänglig.

– Vi har helt klart fått fler besökare. Det är många som bor i området och det är lätt att slinka in här.

Hur ska du fira att du blivit årets Väsbybo?

– Jag fortsätter med arbetet för konsten. Jag har inga planer på att trappa ner.