PRISAD. Konstnären och kulturprofilen Anders Skarin, 69, är utsedd till Årets Väsbybo 2021. Just nu hänger han utställningen Ung Salong i konsthallen i Sigma Centrum. Foto: Åsa Bjurberg Gartz

Konst- och kulturprofil Årets Väsbybo

Och Årets Väsbybo är... Anders Skarin! Han får utmärkelsen för sitt stora engagemang för konsten och kulturen i Upplands Väsby. "Jag får det nog för lång och trogen tjänst", säger han.

  • Publicerad 06:15, 27 maj 2022

Jag har inga planer på att trappa ner.

Det var i början av 1980-talet som bildläraren Anders Skarin flyttade med hustrun Pia och två barn till Smedby i Upplands Väsby. Bakom sig hade han studier vid Nyckelviksskolan på Lidingö och Konstfack i Stockholm.

I Väsby blev han snart aktiv i det lokala kulturarbetet. Sedan 27 år är han ordförande i Väsby konsthalls vänner. Och det är i konsthallen, numera inhyst i Sigma centrum, vi hittar honom för en gratulation via telefon. Men han vill ogärna framhålla sig själv, utan hyllar konsthallens styrelse.

– Vi gör det här som grupp för konsthallen. Styrelsen är väldigt kreativ och har ett gemensamt mål: intressanta utställningar. Men det är klart att det är kul att ha fått priset. Det var nog för lång och trogen tjänst, säger han.

Han är i full färd med att hänga Ung Salong med tavlor av unga konstnärer.

– Att hänga utställningar är jätteroligt. Vi hänger och konstnärerna ser sina bilder med nya ögon. Åsa Bjurberg Gartz och jag och har blivit riktigt bra på det här, säger han och skrattar.

Hur har konsthallen utvecklats under din tid?

– Den har helt klart bidragit till ett ökat konstintresse i Väsby. Varje utställning ger en ny syn på konst och vi har haft många djupa samtal om konstens innehåll med besökarna, som även kommer utifrån.

Även om konsthallen håller måleriet högt har man även kopplat på skulptur, grafik, konsthantverk och installationer.

Och med flytten till Sigma Centrum i januari tycker Anders att konsthallen blivit mer tillgänglig.

– Vi har helt klart fått fler besökare. Det är många som bor i området och det är lätt att slinka in här.

Hur ska du fira att du blivit årets Väsbybo?

– Jag fortsätter med arbetet för konsten. Jag har inga planer på att trappa ner.

Årets Väsbybo 2021

Årets Väsbybo är en hedersutmärkelse som delas ut av kommunen.

I juryns motivering står det bland annat:

”Anders har satt Upplands Väsby på kartan genom sitt konstnärskap och sina många år som ordförande i Väsby konsthalls vänner. Han har bidragit till att utveckla Väsby konsthall samt till att göra den erkänd och respekterad långt utanför kommunens gränser.”

Årets jury bestod av kommunstyrelsens presidium och Upplands Väsby hembygdsförenings vice ordförande Klas Lundkvist.

Visa merVisa mindre