– Alla ställde upp gratis, och så tog vi entré och alla pengar gick oavkortat till Cancerfonden, säger Monica Törnqvist.

Hon är körledare, sångerska och musiklärare i Sollentuna. När hennes mamma blev svårt sjuk i cancer 2016 började Monica fundera på hur hon skulle kunna bidra till cancerforskningen. Svaret blev musiken, som är hennes hemmaarena.

– Jag drog ihop ett gäng musiker, några gästartister och förstås min gospelkör, säger hon.

Mamma hann vara med

Den första konserten var i S:t Eriks kyrka i februari 2018, och då hann Monicas mamma vara med och sitta i publiken.

– Smal som en fågelunge men ändå glad att hon kunde vara med och lyssna. Hon älskade musik och hade följt alla mina år med musiken.

Några månader senare, i juni, dog Monicas mamma efter två års kamp.

– Hittills den största sorgen i mitt liv eftersom hon både var min grymma mamma och min bästa vän, säger hon.

Monica fortsatte med välgörenhetskonserterna varje år, med två års uppehåll på grund av pandemin, och årets konsert som hölls i Kummelby kyrka var den femte i ordningen.

"Tröst, värme och kärlek"

Med i år var ett kompband med musiker och Monicas tidigare elev Simon Weidersjö som har varit med i Idol och i dag livnär sig som musiker och ljudtekniker.

Dessutom sjöng 15 av Monicas elever, åttondeklassare från Silverdalsskolan, och hennes kör Kummelby Gospel.

– Konserten sändes på Kummelby Gospels Facebooksida och de som tittade och lyssnade hemma kunde swisha pengar och på så sätt bidra, säger Monica.

Hon berättar att flera i kören har familjemedlemmar som har varit sjuka och dött i cancer, och en medlem berättade under konserten om sin egen resa med cancer.

– Precis som de tidigare konserterna blev det massor av skratt, hopp, tårar, tröst, värme och kärlek!