En familj som bor i en villa vid Gustavsbergs allé krävde att kommunen skulle sänka hastigheten, alternativt sätta upp ett bullerskydd längs Gustavsbergs allé. Orsaken är att de störs av trafiken, som de menar har ökat på sträckan och lett till ökat buller.

Nu har de fått rätt. Det innebär att Värmdö kommun måste betala för bullerdämpande åtgärder på deras hus, som att byta till ljudisolerade fönster. I runda slängar kommer det landa på 30-40 000 kronor. 

Kan öppna för fler att få ersättning

Orsaken är att vägen tillhör kommunen och då är det kommunens ansvar att se till att den inte stör boende runt omkring. 

Det är första gången Värmdö kommun åläggs att ersätta en privat fastighetsägare på det här viset.

– Kommunen äger inte så många vägar. De vägar där människor störs av buller är oftast Trafikverkets, så det här är nytt för oss, säger Erik Ekelund, avdelningschef på tekniska driften i Värmdö.

Erik Ekelund, avdelningschef på tekniska driften i Värmdö, och Pontus Tengby (MP), ordförande i tekniska nämnden, vid Gustavsbergs allé.

Erik Ekelund, avdelningschef på tekniska driften i Värmdö, och Pontus Tengby (MP), ordförande i tekniska nämnden, vid Gustavsbergs allé.

Eva Tonström

Betyder det att fler som störs av trafiken kan skicka in krav?

– Ja, så kan det bli, och självklart ska kommunen ta ansvar för det, om det visar sig att bullernivåerna är för höga och det är vår väg som stör, säger Pontus Tengby (MP), ordförande i tekniska nämnden. 

Pontus Tengby och Erik Ekelund är beredda på fler krav, men tror inte att det är så stor risk för jättelika summor som måste betalas ut.

– Det är i så fall fler av de äldre husen som legat här länge som kan vara störda. Alla nya flerbostadshus som byggs ljudisoleras om det krävs, och där görs analyser av buller och trafikflöden, säger Erik Ekelund. 

Utreder sänkt hastighet i Gustavsberg

Gustavsbergs allé är en av de mest trafikerade sträckorna inom Gustavsbergs tätort, enligt kommunen, därför ska man nu utreda om hastigheten ska sänkas där. 

Samtidigt utreds hastighetssänkningar på hela sträckan Mölnvik-Gustavsbergs centrum-Värmdö marknad, där det i dag är 50 km i timmen.

– Det skulle innebära mindre buller och högre trafiksäkerhet, även mer miljövänlig körning och mindre slitage på vägarna, säger Pontus Tengby.