Om inte kommunen höjer arrendet för båtklubbarna riskerar man att bryta mot kommunallagen. Det menar Eva Källander, mark- och exploateringschef i Sollentuna.

– Alla kommunens arrenden ska vara marknadsmässiga för att de inte ska innehålla en förtäckt bidragsgivning. Det här är något alla kommuner brottas med nu, att man har gamla avtal med föreningar som egentligen är för billiga, säger hon. 

Huvudskälet till att kommunen sade upp det nuvarande avtalet med Sollentuna Båtsportunion är emellertid att man har tagit beslut om att marksanera kommunens båtuppläggningsplatser, och efter det införa nya miljökrav.

– I ett nytt arrendeavtal behöver tydliga miljökrav sättas upp så att vi kan säkerställa att området inte smutsas ner igen, säger Eva Källander.

I beredningsfas

Men även arrendeavgiften är alltså ett skäl till att ta fram ett nytt avtal, och samhällsbyggnadsavdelningen har tagit hjälp av en värderingsfirma för att få fram vad som är en marknadsmässig avgift.

– Vi har tagit fram ett underlag men det nya avtalet är fortfarande i en förhandlings- och beredningsfas, säger Eva Källander.

Politikerna i den styrande Alliansen fick i förra veckan en briefing om bakgrunden och om avtalsförslaget som har tagits fram. Även de betonar dock att den politiska beredningen precis har påbörjats.

– Vi behöver prata ihop oss, och här behöver vi tänka till. Det är inte brådskande att ta beslut, men samtidigt vet vi att båtklubbarna är oroliga och säkert vill ha ett besked, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Kommer ni väga in att ert beslut kan påverka möjligheterna till ett aktivt båt- och föreningsliv i Sollentuna?

– Det är för tidigt att säga nu, vi har inte kommit så långt i vårt arbete, säger Britt-Inger Kajnäs.

Stöttning via bidrag

Även andra föreningar som har arrendeavtal med kommunen kan förvänta sig höjningar framöver, om de inte redan betalar marknadsmässig avgift.

Om kommunen ska stötta föreningslivet så får det ske i form av bidrag, vilket främst är aktuellt för barn- och ungdomsverksamhet, och normalt inte i form av subventionerade markupplåtelser, förklarar Eva Källander.

– Det här nya avtalet, med miljökrav och modern avgift, är ett sätt att ge båtklubbarna möjlighet att kunna vara kvar på platsen även efter att marken har sanerats, säger hon.