Det var den 23 december som kommunen stängde alla utomhusanläggningar för organiserad idrottsverksamhet. Syftet var att minska smittspridningen av covid-19.

Beslutet fattades av kommunen utifrån uppmaning från smittskyddsläkaren i Stockholm - att alla invånare skulle avstå från organiserad träning utomhus.

Nya bud

Men i fredags kom smittskyddsläkaren med nya bud och öppnade för organiserad utomhusträning.

– Smittläget är allvarligt och närmare 600 personer vårdas just nu för covid-19 på länets sjukhus, men jämfört med före jul ser vi ändå att smittan har minskat. Det är ett svårbedömt läge men den sammanvägda bedömningen är att utomhusträning för både barn och vuxna ändå bör komma igång, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Därför har Upplands Väsby kommun från och med i dag, måndag 18 januari, öppnat utomhusanläggningarna igen, både för barn och vuxna. Omklädningsrum kopplade till anläggningarna hålls dock fortsatt stängda.

– Det är våra bokningssbara utomhusanläggningar som öppnar igen för organiserad träning, det vill säga fotbollsplanerna och friidrottsarenan, säger Johanna Dermer, enhetschef idrott och fritid.

Organiserad träning

Beslutet innebär även att det nu går bra att bedriva/delta i organiserad träning utomhus generellt.

Samtidigt som Johanna Dermer tycker att det är glädjande att utomhusträningen kan köra i gång igen, vill hon höja ett varningens finger.

– Det känns självklart jättebra att kunna öppna för träning utomhus igen. Fysisk aktivitet är oerhört viktigt både för individen och folkhälsan i stort. Det är dock jätteviktigt att komma ihåg att vi fortsatt befinner oss i ett kritiskt läge vad gäller smittspridningen och att Folkhälsomyndighetens riktlinjer fortsatt efterlevs även när träning sker utomhus.