Tibblehemmet som ligger på Biblioteksgången i Täby har inte levt upp till kommunens krav. Därför kommer avtalet med Norlandia Care AB, som driver äldreboendet, att avslutas. Det beslutade socialnämnden på sitt senaste sammanträde. Kommunen kommer att ta över driften.

– Vi tar det här beslutet utifrån en samlad bedömning. Vi har sett att Norlandia inte lever upp till de krav som de lovat i avtal. Med det sagt har det inte varit någon vanvård, säger Thomas Nilsonne (M), socialnämndens ordförande.

Fått varningar

Norlandia vann upphandlingen 2018 och har sedan 2019 drivit Tibblehemmet i Täby. Under avtalstiden har Tibblehemmet fått två varningar av kommunen. Men trots varningarna har bristerna inte åtgärdats till fullo.

Äldreboendet har även fått in runt 35 klagomål. Dessa gäller främst brister i omsorg, hälso- och sjukvård, bemötande och ledning.

I tjänsteutlåtandet från socialnämnden står det att det även funnits ett "förtroendeglapp mellan ledning och personal".

Kommunen har nu granskat Tibblehemmet och menar att bristerna innebär att en hög patientsäkerhet inte kan upprätthållas.

– Klagomål är inte bra och tas på största allvar, det som är det allvarliga är att det varit anmälningar på hälso- och sjukvården. Det viktigaste är att våra äldre kan känna sig trygga med att de får rätt vård, säger han.

Driften av Tibblehemmet övergår dock i kommunal regi först i januari 2023, då avtalet med Norlandia Care AB löper ut. Personalen som arbetar på Tibblehemmet kommer att erbjudas anställning i kommunen.

Varför väntar ni med att ta över driften?

– Det finns en uppsägningstid som vi måste förhålla oss till. Vi ska så snart som möjligt börja arbeta med ett överlämnande, det tar tid, säger han.

Kan man som äldre känna sig trygg med att man får rätt vård på Tibblehemmet?

– Det viktigaste för oss är att det är tryggt för de äldre, vi kommer arbete intensivt med att få en så bra överlämning som möjligt.

Mitt i Täby har sökt Norlandia Care utan framgång.