Förvaltningsrätten har ännu inte prövat S, V och MP:s överklagan av bygg- och miljönämndens ordförande Börje Wredéns (L) beslut från i våras.

https://www.mitti.se/nyheter/politikerns-mejlattack-fick-chef-att-sluta/repuec!wxHf1e6zVQ0bB3oEWoneVQ/

Här ska rätten pröva om ordförande agerade enligt kommunallagen då han valde att riva upp dåvarande samhällsbyggnadschefen Linda Edgrens beslut att förbjuda verksamheten på Lindormsnäs 1:5 eftersom man saknade dispens från strandskyddet.

https://www.mitti.se/nyheter/utredarna-politikern-gjorde-fel/repuec!k1rsW0st2cpSzGi79JuCQ/

Förbud innan sommaren

Efter länsstyrelsens förbud mot verksamheten innan sommaren sökte företaget strandskyddsdispens och beviljades denna.

https://www.mitti.se/nyheter/bakom-braket-omstridda-planer-for-ett-grustag/repuec!5iECoat3X3PefQBYYMmCvQ/

Detta överklagades av Naturskyddsföreningen, samtidigt uppgav länsstyrelsen att de hade för avsikt att överpröva nämndens besked om dispens.

Då vände sig företaget till länsstyrelsen och begärde att dispensen skulle återkallas. Det här hörsammade länsstyrelsen och i nuläget finns ingen strandskyddsdispens.

https://www.mitti.se/nyheter/dumpade-massor-kan-hota-grundvattnet/repuiq!fgrTRoxpHXr8B5Bs@rM3Q/

Företaget CR Concrete Recycling har också överklagat länsstyrelsens beslut om att förbjuda verksamheten till mark- och miljödomstolen. De har i nuläget meddelat inhibition. Det här betyder inte att länsstyrelsens beslut är upphävt, enbart att det tillsvidare inte ska verkställas. Något domslut från mark- och miljödomstolen är ännu ej meddelat.

https://www.mitti.se/nyheter/striden-om-grustaget-nu-stoppas-allt-arbete/repufx!5SKKGgWYthrZ6FjbipgpQQ/

Vilken är kommunens tolkning av situationen just nu?

– I väntan på att frågan ska avgöras av mark- och miljödomstolen så har domstolen fattat ett inhibitionsbeslut, länsstyrelsens förbud kan därmed inte verkställas. Kommunen avvaktar nu domstolens beslut i ärendet, säger Sara Eklind, kommunikationschef, Upplands-Bro kommun.