Brandkåren har mätt förekomsten av svaveldioxid, strålning och halterna av större och mindre partiklar i luften. Partikelhalterna har redan mätts av brandkåren. I en rapport som Södertörns brandförsvarsförbund gått ut med har halterna jämförts med mycket förorenad luft som kan förekomma i städer i Asien.

Världens mest förorenade städer

Vid en jämförelse med årsmedelvärdet i världens mest förorenade städer i världen låg partikelhalterna i Söderängstorp cirka 1 000 meter från branden nästan dubbelt så högt under det aktuella mätdygnet. Det visar internationell statistik, som TV4 var först med att berätta om.

Mycket ohälsosamma

Däremot kan månadsmedelvärdet vissa månader i de värst förorenade städerna i världen komma upp till halterna som uppmätts i Söderängstorp det aktuella dygnet då vinden till stor del ska ha pekat i den riktningen. Värdena kategoriseras på sajten som mycket ohälsomsamma, men inte direkt farliga.

Naturvårdsverkets varning

Roger Sedin som är chef för luftenheten på Naturvårdsverket har i en tidigare intervju med Mitt i sagt att luften borde kontrolleras även på andra föroreningar. Särskilt om myndigheterna inte vet vad som finns i högen som av brandkåren uppskattats till 100 000 ton stor.

– De kan inte bara låta det brinna vidare. Det kan finnas gamla synder i sådana här högar om det kommer från renoveringar och rivningsarbeten, säger Roger Sedin som är chef för luftenheten på Naturvårdsverket.

Han har höjt varningens finger för både PCB, dioxin, PAH, asbest och tungmetaller vilket ännu inte ingått i mätningarna.

Kommunen lovar att mäta

Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör på Botkyrka kommun, ger dock besked om att förekomsten av andra miljögifter kommer att fångas upp i filtren på de två mätstationer som kommunen sätter ut."Vi kommer att mäta partiklar samt kväveoxider. Utöver detta kommer vi att ha partikelfilter i de 2 mätstationerna, ur vilka man senare kan analysera och se vilka föroreningar som finns i filtren." skriver hon i ett mejl till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/naturvardsverket-borde-fundera-pa-matningarna-av-luften/repuan!AuOFo0cPJcw2TpE7ggJ3A/

https://www.mitti.se/nyheter/dyr-avfallsnota-kan-hamna-pa-botkyrkaborna/reptkk!qp6ch5JaPVWDRUUBzgt6w/

https://www.mitti.se/nyheter/da-ska-storbranden-i-botkyrka-vara-slackt/repuar!Go@uwf3iC0K1eWi7n7ccw/