GöteborgDirekt har tidigare berättat om riskerna med att unga berusar sig med lustgas. Drogen som är förhållandevis billig och helt laglig har spridits som en löpeld över hela stan.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/polisen-varnar-for-lustgastrend-bland-unga-i-sydvast/repvbd!fVwZlDS3C@teYgvJe5urOw/

Lustgastrenden har även blivit ett ekonomiskt bekymmer för kommunen. Varje lustgastub som park- och naturförvaltningen städar upp kostar 200 kronor att bli av med.

Eftersom tuberna räknas som farligt avfall måste de lämnas vidare för återvinning och destruktion.

– Det här är ett helt nytt problem för oss. Det var inget vi hade räknat med, och absolut inte i de här mängderna, säger Camilla Ide som är enhetschef på skötsel och anläggning på park- och naturförvaltningen.

Hittills i år har förvaltningen samlat in 3 000 tomma lustgasflaskor från parker och gator och torg. Tuberna har hittats på alla möjliga ställen, men främst där människor träffas för att festa tillsammans.

För park- och naturförvaltningen har hanteringen av de tomma tuberna inneburit en extra kostnad på 600 000 kronor sedan i januari i år.

Tiodubbelt så många

Samma trend ser Anders Lisle som är ansvarig för farligt avfall på förvaltningen Kretslopp och vatten i Göteborgs stad. Tömda lustgastuberna som kastas i soprum och återvinningscentraler har blivit ett jätteproblem.

– Våra kostnader för behandling av tryckbehållare har tiodubblats sedan årsskiftet, berättar han.

I normala fall samlar förvaltningen in omkring 300 kilo avfall från tryckbehållare varje månad. Under 2022 har siffran stigit till tusen kilo i månaden.

Värst var det i augusti. Då samlade Renova, på uppdrag av förvaltningen, in rekordhöga tre tusen kilo tryckbehållare från göteborgarnas hushållsavfall.

– Vi misstänker att den stora ökningen beror på lustgas, men vi kan inte säga det säkert eftersom andra behållare, som kolsyre- och gasoltuber, ingår i samma fraktion, säger Anders Lisle.

Precis som för park- och naturförvaltningen innebär omhändertagandet av tuberna en stor kostnad. Vissa månader har tryckbehållare stått för en fjärdedel av hela förvaltningen Kretslopp och vattens "behandlingsfaktura", säger Anders Lisle.

– Det är helt orimligt. Nu jobbar vi för att skapa en ny fraktion enbart för lustgasbehållare, så att vi kan veta exakt hur stora mängder det handlar om, säger han.