En Danderydsbo har anmält kommunen till Justitieombudsmannen (JO) efter att de inte vinterunderhållit en villagata i Stocksund.

Enligt anmälaren bryter kommunen mot lagen om särskilda bestämmelser om gaurenhållning och skyltning samt att man inte följt krav på snabb handläggning i ärendet kring saken.

"Finns gråzoner"

Samhällsutvecklingsdirektör Stefan Sorpola på Danderyds kommun berättar att han känner till ärendet. Det händer att det finns gråzoner kring vem som bär ansvaret över olika gator, menar han.

– Därför vill vi göra rätt. Detta gäller en gammal väg, och då behöver vi utreda vad som faktiskt gäller, säger Stefan Sorpola.

– Vi känner till ärendet och det pågår en utredning.

Två vägar

Bakgrunden till anmälan är två vägar i Stocksund som ansluter till varandra. En villagata och en populär genomfartsväg som leder upp till villagatan. Sedan ett antal år har bostadsrättsföreningen i området betalat för vinterunderhåll, enligt anmälan.

Något man försökt ta med kommunen. Sedan i oktober har Danderydsbon försökt lyfta ärendet med kommunen: "Om kommunen inte återupptar vinterunderhåll av det flitigt begagnade vägavsnittet innebär det betydande olägenhet, direkt fara" står det i anmälan.

"Ej vinterunderhåll"

Mitt i åker förbi gatorna.

På villagatan har det töat. Men gångvägen upp till villagatan är mycket riktigt hal och isig. Intill den står dock en sandlåda samt en påbudsskylt för gång och cykel samt en tilläggsskylt med texten: ”Ej vinterunderhåll”

Bara under ett par minuter går tre personer försiktigt ned för backen mot busshållplatsen. En förbipasserande yngre tjej från området berättar att hon inte kan minnas när den underhölls senast.

– Inte på många år, säger hon.

Den isiga backen ner från Storängsstigen i Stocksund. Till vänster om backen står en sandlåda som används för halkbekämpning.

Den isiga backen ner från Storängsstigen i Stocksund. Till vänster om backen står en sandlåda som används för halkbekämpning.

Anton Kyhlbäck