Anmäls. Justitieombudsmannen som granskar enskilda personers rättigheter ska nu utreda om de går vidare med anmälan mot Danderyds kommun. Till höger: Maria Mandahl (C). Foto: Mikael Andersson

Kommunen JO-anmäls av politiker

Lokalpolitiker Maria Mandahl (C) har JO-anmält Danderyds kommun. Det efter att hon blivit förtalsanmäld av kommunen efter ett facebook-inlägg

  • Publicerad 11:30, 5 jun 2021

.Försäljningen av Svalnässkolan i Djursholm är upprinnelsen till en utdragen konflikt om förtal mellan kommunen och centerpartisten Maria Mandahl. Nu har hon JO-anmält kommunen.

Enligt Mandahl har kommunledningen kränkt hennes yttrandefrihet efter att de polisanmälde henne för förtal efter ett inlägg om skolan på facebook.

Överklagade skolnedläggning

För ett år sedan överklagade Maria Mandahl kommunens nedläggningen av Svalnässkolan till förvaltningsrätten, ett ärende som lades ner av förvaltningsrätten. Senare på hösten skrev Maria Mandahl om nedläggningen i ett uppmärksammat facebook-inlägg – vilket ledde till att Danderyds kommun polisanmälde henne för förtal.

I inlägget, som publicerades den 22 augusti i FB-gruppen Danderyds debatt, kritiserade Maria Mandahl kommunens underlag till överskottet på skolplatser i Djursholm – vilket uppgavs som grund till försäljningen av Svalnässkolan.

Elevunderlaget hade räknats fram på fel sätt, enligt henne.

Men enligt kommunledningen gjorde Maria Mandahl sig skyldig till förtal, eftersom bland annat kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), kunde uppfattas som korrumperad av inlägget.

Fyra dagar senare, 26 augusti, anmälde kommunen Mandahl för förtal. En anmälan som senare lades ned av polisen.

Kränkt yttrandefrihet

Och nu har Mandahl anmält kommunen till JO. Enligt Mandahls anmälan har kommunens anmälning om förtal kränkt hennes yttrandefrihet och inte varit förenlig med kommunens skyldighet att vara opartisk. Hon vill i övrigt inte kommentera frågan, meddelar hon till Mitt i.

– Jag avböjer att kommentera i nuläget, säger hon.

I februari lyfte centerpartiets lokalgrupp frågan om förtalsanmälan, försäljningen av Svalnässkolan och mediauttalanden om händelsen i fyra interpellationsdebatter vid kommunfullmäktige.

Justitieombudsmannen (JO) utreder och granskar myndigheter så att de följer lagar som berör enskilda personers rättigheter. I nästa steg tar myndigheten ställning till om de ska gå vidare med anmälan mot kommunen.

Försäljning av Svalnässkolan anmäls: ”Strider mot lagen”

Foto: Jonatan Bylars