När inte alla tredjeklassare på Bergsättraskolan i Österåker som ville fick klartecken att börja fjärde klass på Tråsättraskolan i höst var det flera föräldrar som reagerade.

En Österåkersbo anmälde saken till Justitieombudsmannen, JO, bland annat eftersom han anser att kommunen brutit ett löfte.

Av 47 elever på Bergsättra var det bara 29 som fick sitt förstahandsval att börja på intilliggande Tråsättraskolan. Resten, 18 elever, får börja på andra skolor.

– Ja, det stämmer. Till hösten 2021 finns bara utrymme för en klass i årskurs 4 i Tråsättraskolan, meddelar kommunens kommunikationsenhet.

Stämmer det att föräldrar fått löfte av kommunen att det skulle blir två åk 4-klasser på Bergsättra?

– Vi förstår att barn och föräldrar blir besvikna över att inte de inte fått plats på den skola de önskat, dock har ingen på kommunen utgivit ett löfte om skolplacering.

Hur har det sett ut tidigare år – brukar elever på Bergsättra som vill få fortsätta på Tråsättra?

– Förra läsåret var situationen densamma. Ett antal av eleverna som önskade placering på Tråsättraskolan fick placeras i andra skolor i kommunen eftersom det fanns fler elever som önskade plats än tillgängliga platser.

Anmälaren hävdar att det inte gått för föräldrarna att ta del av beslutet om detta eller orsaken. Stämmer det?

– Nej det stämmer inte. Alla berörda vårdnadshavare får beslut. Skolbyten slutförs per 26 maj.Vad är skälen till att det blir en klass på Tråsättra och inte två?

– Tråsättraskolan är redan idag fylld av elever och kan inte ta emot fler klasser än det antal som avslutar årskurs 9. Det saknas helt enkelt ordinarie klassrum för fler klasser, där tillgång till specialsalar såsom idrottshall och slöjdsal är särskilt problematisk.

Vem eller vilka har fattat beslutet?– Processen är att vårdnadshavare inkommer med önskemål om skolplacering. I nästa steg fattar skolchef beslut i enlighet med gällande regler och tillgång på platser.

Kommunen betonar också att vårdnadshavares önskemål i sig inte garanterar plats på önskad skola.