Halvårsbokslut. I snart ett halvår har Ulrika K Jansson varit kommundirektör i Enköping. Foto: Fredrik Gustafsson

Kommundirektören som leder Enköping på distans

I snart sex månader har Ulrika K Jansson haft tjänsten som kommundirektör i Enköping. Ett uppdrag som till stor del inneburit att hon lett kommunens arbete på distans, hemifrån bostaden i Örebro.

  • Publicerad 13:42, 8 feb 2021

Vi behöver ge utrymme till återhämtning under våren.

Det är ganska precis ett år sedan det första coronafallet upptäcktes i Sverige. Sex månader in i pandemin tillträdde Ulrika K Jansson som ny kommundirektör för Enköpings kommun.

– 2020 var en stor utmaning för hela samhället. För kommunen, men också i min roll som kommundirektör i den. Men också väldigt utvecklande. De positiva delarna av det ska vi ta med oss. Bland annat förmågan att kunna ställa om, säger Ulrika K Jansson.

Leder från Örebro

Skrivborden på Kommunledningsförvaltningens kontor på Linbanegatan gapar för det mesta tomma. Och de har så gjort sedan pandemins början förra våren.

Även Janssons skrivbord. För det mesta har hon lett kommunens arbete på distans, hemifrån bostaden i Örebro.

– I augusti och september var jag här nästan varje dag. Nu är det mer sällan. Men jag tycker att det fungerar bra. Även nu med det digitala, säger hon.

Det digitala. Möjligheten att delta i möten och att utföra arbetsuppgifter på distans tror Ulrika K Jansson, med flera, är det nya svarta.

– Vad blir det nya normala för Enköpings del? Jag tänker att vi kommer att arbeta hemifrån i större utsträckning än vi gjorde innan pandemin, säger hon och tillägger:

– Men inte fullt ut. Om man har en workshop i en knäckfråga till exempel. Då är jag övertygad om att det bästa är fysiska möten. Men dagliga avstämningar, och mer check och bock-möten, tänker jag skulle kunna bli digitala i större omfattning än tidigare.

Inget vanligt år

2020 var inget vanligt år. 2021 är det inte heller.

Precis som vården har sin vårdskuld, är det mycket av kommunens arbete som fått läggas åt sidan till förmån för det mest akuta.

– När vaccinationen börjar få effekt så känns det som att vi så sakteliga kommer att börja återuppta vissa saker som vi helt enkelt inte orkat med i lika stor utsträckning som tidigare.

Vad är det för saker?

– Mycket. Interna utvecklingsfrågor, samhällsbyggnadsprocessfrågor och näringslivsfrågor. Hur arbetar vi effektivast med vår service till medborgarna? Vi driver dem nu också så långt vi orkar, men det är klart att verksamheten är trött efter ett sådant här år som varit.

Men det blir nog först till hösten.

– Vi behöver ge utrymme till återhämtning under våren. Och till reflektion. Vad kan vi ta med oss från det här. Sedan göra en plan för hösten och vidare in i 2022.

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44