– Vi tänker sanera Rosenparken, koloniområdet och utsiktskullen på en och samma gång. Men vi hinner inte med det i år, säger Margaretha Larsson Almqvist, projektledare på exploateringskontoret.

Rosenparken och kolonilottsområdet har i många år varit populärt bland hundägare, barnfamiljer och förskolor.

Trasiga staket och hål i marken

Men under fjolårets förarbeten kring det stora bostadsprojektet intill hittade kommunen höga blyhalter i jorden. Både parken och koloniområdet stängdes av direkt.

Det fanns risk att barn och hundar skulle få i sig jorden, enligt exploateringskontoret. De små odlingsplättarna präglas nu av omkullkastade trasiga staket, en begynnande igenväxning och hål i marken.

– Vi har förlorat 45 procent av kolonisterna. Området ser för jävligt ut, säger Mia Mathon, ordförande för kolonilottsföreningen.

Måste bort sista maj

Mitt i träffar kolonisterna Sabina Andersson och Jelena Klimova i området i ett typiskt aprilväder. Lotterna ligger majestätiskt vackert vid Mälaren. Tiden då Sabina och Jelena stod här och sålde egenodlade jordgubbar, vitlök, kål, blommor, vinbär och krusbär känns långt borta.

– Vi saluförde bären och grönsakerna som ekologiska och fria från gifter. Det är så ironiskt, säger Sabina.

De vågar knappt hoppas på att få komma tillbaka nästa år.

– Vi vet inte om folk blir kvar i föreningen. Men staden har ingen annan mark att ge oss, säger Jelena.

Den sista maj måste de ha tagit hem alla de redskap, lådor, växter, stolar och bord de vill rädda.

– Jag förstår inte hur folk ska få plats i sina lägenheter. Vi har bett staden om en container utan att få svar, säger Sabina.

Kommer ta tid

I maj och juni har stadsdelsförvaltningen lovat att röja upp. Tidigast i höst kommer staden genomföra upphandlingen för saneringen.

– Miljöförvaltningen vill att parken hålls instängslad och jag har svårt att se att den inte kommer vara det fram till att saneringen är genomförd, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Många på Riddersvik tycker arbetet går saktfärdigt.

– Det förvånar. Kommunen borde ha jobbat med saneringar både här och där sedan tidigare. Man undrar vilken framförhållning de verkligen haft, säger Mia Mathon.

Missnöje bland lokalpolitiker

Staden arbetar så snabbt man kan, betonar Margaretha Larsson Almqvist.

– Hade det rört sig om ett mycket mindre område hade det kanske gått fortare.

Även bland lokalpolitiker har missnöjet grott sedan i fjol.

– Kolonilotterna har förvandlats till något Gud glömde. Därför är det väldigt glädjande att det kommer snyggas till, säger Pi Högdahl från Socialdemokraternas lokalförening i Hässelby villastad.

Vill inte garantera återflytten

Om odlarna och parkflanörerna verkligen får komma tillbaka nästa är, är inget Margaretha Larsson Almqvist vill slå fast.

– Jag vill helst inte säga här och nu när vi tror saneringen genomförs. Om det visar sig att vi inte klarar tidsplanen kanske jag inger falska förhoppningar.