Tisdag, torsdag och lördag är det fest. Resten av tiden återhämtar man sig och försöker undvika killgänget man hängde med i helgen när man ofixad möter dem i matbutiken. Och så blir det lite skidåkning också – så klart.

Det menar i alla fall en tjej från Östra Real som Mitt i har varit i kontakt med, men som ogärna har sitt namn med i tidningen.

Hon jobbade och sparade­ pengar för att kunna tillbringa några månader på den franska skidorten. Andra­ skaffar jobb när de är där – såvida inte föräldrarna betalar­.

Många östermalmare

Gemensamt för många av de unga som hon möter i backen eller i baren är att de framför allt är från Öster­malm. Och är de inte från stadsdelen är de i alla fall från Stockholm.

Att många unga från Östermalm åker till Chamonix är inte så konstigt menar Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms Universitet.

– I den typen av skolor med välbeställda föräldrar kan sådana idéer uppkomma. Nu låter det lite raljant men bor man i Laxå och åker på campingsemester till Öland varje sommar så kanske en säsong i Chamonix inte kommer på tal, säger han­.

– Det går alltid trender i sådana här saker, folk åker iväg i stora gäng till samma ställe. Så har det ju alltid varit­ egentligen, i alla fall sedan typ 60-talet. Australien var ju väldigt starkt där ett tag för 80-talisterna, sedan var ju Kitzbühel också väldigt trendigt under en tid. Även London har lockat i omgångar.

Svårt att öva franska

Charlotte Nyström gick på Viktor Rydberg vid Jarlaplan och tog studenten 2022.

Hon är utbildad skid­instruktör och bodde förra säsongen i Chamonix, men för att arbeta fick hon söka sig till grannlandet Schweiz dit hon veckopendlade när tyskarna och danskarna hade sportlov.

– Frankrike håller hårt i sina skidlärare, så man måste­ gå en speciell utbildning för att få arbeta som skidlärare där.

– Jag åkte till Schweiz och arbetade under högsäsongerna, sedan bodde jag i Chamonix för att umgås­ med mina vänner som var där.

Vyer som inte går av för hackor.

Vyer som inte går av för hackor.

Charlotte Nyström.

Charlotte bekräftar att många från Östermalm säsongar­ på skidorten, men poängterar också att Chamonix alltid har varit en plats dit många åker under skid­säsongen, även om det just nu är extra mycket svenskar på bargatorna.

– I Chamonix finns bra skidåkning, bra restauranger­, stort liftsystem och dessutom är det väldigt vackert. Jag ville öva på min franska men det är svårt när alla man träffar pratar svenska.

Östermalm sprider trender

Trenden att åka till Chamonix kommer att bli ännu starkare, tror Anders Parment. Hans tes är nämligen att resten av Sverige snart hakar på.

Anders Parment forskar om marknadsföring och hur olika generationer beter sig.

Anders Parment forskar om marknadsföring och hur olika generationer beter sig.

Pressbild

– Östermalm hör till de områden som tenderar att sprida trender. Det är precis som med Canada Goose-jackorna som alla skulle ha, när sedan andra hakade på så hade östermalmarna redan börjat med något annat.