Konsten är här. Ja, konsten är förstås ständigt närvarande, lite varstans.

Om du inte har möjlighet att ta dig till varstans kan du kanske söka dig till Stora Mossen.

Här finns en konsthall som nu under våren visar konstverk förfärdigade av konstnärer från hela landet.

Totalt 167 verk, varav flertalet är tavlor. En vårutställning, helt enkelt.

Ninna Cavallin, administratör på Konstnärshuset, visar runt. En tavla har grön färg.

– Akryl på duk, säger Ninna Cavallin.

Tavlan är gjord av en konstnär från Stockholm.

Intill, ett konstverk av en konstnär bosatt på västkusten, ett kollage. Här har konstnären bland annat använt sig av ett fotografi och blyertsteckningar.

Lokalen i Stora Mossen hyrs av Svenska konstnärernas förening, en förening som egentligen hör hemma i Konstnärshuset på Smålandsgatan inne i city.

Ninna Cavallin berättar att de fick frågan om att hyra lokalen i Bromma och tyckte att det är ett spännande komplement till Konstnärshuset.

– Det är en möjlighet att visa projektet lite utanför vårt utställningsprogram. Och det är viktigt med konstscener även utanför tullarna.

Projekt på gång

I konsthallen, eller galleriet som Ninna Cavallin föredrar att kalla det, har de haft flera utställningar sedan öppningen 2020. Under hösten ska Konsthögskolans curatorutbildning ha ett projekt i konsthallen, om textilier inom konsten.

Till den pågående vårutställningen har konstnärer från hela landet fått skicka in ett konstverk var. Bland annat finns en så kallad epoxigjutning, där ett kretskort, en blomma och ett visitkort är ingredienser, ingjutna i just epoxi, härdplast.

– Återvunnet material, konstaterar Ninna Cavallin.

Vi går vidare.

På en vägg i ett rum bredvid hänger ett flertal porträttmålningar. Ett av porträtten har titeln Okänd kvinna.

– Olja på duk, säger Ninna Cavallin.

Konst och vård

Konstnärerna har inte alltid sitt skapande som heltidsjobb utan kan ha arbeten vid sidan om, som lärare eller jobb i vården.

Inget av verken som hängts upp på väggarna här i Stora Mossen har fått vara större än 60 gånger 60 centimeter. Utrymmet på väggarna har satt begränsningarna. Konstnärerna har varit disciplinerade och har inte låtit konsten spränga regelverket, enligt Cavallin.

Men inte alltid.

– I några fall med någon centimeter mer, tillägger hon.

Galleriets besökare kommer från hela Stockholm och även från utlandet. Brommaborna har däremot ännu inte hittat till konsthallen.

– Nej, inte riktigt än vilket vi tycker är tråkigt, så vi hoppas att de hittar hit nu.