Polisen larmades den 6 juni i somras till en hemmafest på Ringvägen i Kungsängen. På platsen hittades en man avliden och en 45-årig man greps, misstänkt för mord.

https://www.mitti.se/nyheter/45-arig-man-begars-haktad-for-helgens-mord-i-kungsangen/lmtfj!8709595/

Han åtalades senare vid Attunda tingsrätt och i november i fjol föll domen: 45-åringen dömdes till 16 års fängelse för mord.

Domen överklagades till Svea hovrätt.

https://www.mitti.se/nyheter/man-doms-for-knivmord-i-kungsangen/reptkk!x1ExcM@55mofyzt83e4F1A/

Under tisdagen meddelade hovrätten att 45-åringen frikänns helt från åtalspunkten mord. Påföljden för övriga brott som mannen dömdes för vid Attunda tingsrätt bestäms till skyddstillsyn.

45-åringen har erkänt att han huggit mannen och orsakat hans död, han har däremot menat att hugget skett i nödvärn.

https://www.mitti.se/nyheter/misstankt-mord-i-kungsangen-en-man-gripen/lmtfg!8694923/

Hovrätten anser, i likhet med vad 45-åringen själv förklarat, att han handlade i nödvärn, och gör därmed en annan bedömning än vad tingsrätten gjorde.

I frågan om att den nu frikände 45-åringen orsakat mannens död gör hovrätten ingen skillnad på tingsrättens bedömning. Man menar att det är klargjort att 45-åringen berövat mannen livet på den tid och plats som åklagaren påstått genom att hugga honom med en kniv.

Hovrätten anser att åklagaren Kevin Öksuz inte har lagt fram sådan bevisning som kan motbevisa 45-åringens uppgifter om att han handlade i nödvärn – därför ska 45-åringens berättelse godtas.

Till Mitt i säger åklagaren Kevin Öksuz att tingsrätten och hovrätten gjort olika bedömningar i nödvärnsfrågan och vill därutöver inte kommentera domen närmare.

Mitt i har sökt den frikände mannens advokat Thomas Martinson.