Svea hovrätt meddelade sin dom under tisdagen. Foto: Most Photos

Knivhögg man i Kungsängen – frias av hovrätten

En 45-åring man dömdes till 16 års fängelse för mordet den 6 juni 2020 i Kungsängen. Han frias nu av Svea hovrätt som anser att han agerade i nödvärn.

  • Publicerad 17:15, 3 feb 2021

Polisen larmades den 6 juni i somras till en hemmafest på Ringvägen i Kungsängen. På platsen hittades en man avliden och en 45-årig man greps, misstänkt för mord.

45-årig man begärs häktad för helgens mord i Kungsängen

Han åtalades senare vid Attunda tingsrätt och i november i fjol föll domen: 45-åringen dömdes till 16 års fängelse för mord.

Domen överklagades till Svea hovrätt.

Man döms för knivmord i Kungsängen

Under tisdagen meddelade hovrätten att 45-åringen frikänns helt från åtalspunkten mord. Påföljden för övriga brott som mannen dömdes för vid Attunda tingsrätt bestäms till skyddstillsyn.

45-åringen har erkänt att han huggit mannen och orsakat hans död, han har däremot menat att hugget skett i nödvärn.

Misstänkt mord i Kungsängen – en man gripen

Hovrätten anser, i likhet med vad 45-åringen själv förklarat, att han handlade i nödvärn, och gör därmed en annan bedömning än vad tingsrätten gjorde.

I frågan om att den nu frikände 45-åringen orsakat mannens död gör hovrätten ingen skillnad på tingsrättens bedömning. Man menar att det är klargjort att 45-åringen berövat mannen livet på den tid och plats som åklagaren påstått genom att hugga honom med en kniv.

Hovrätten anser att åklagaren Kevin Öksuz inte har lagt fram sådan bevisning som kan motbevisa 45-åringens uppgifter om att han handlade i nödvärn – därför ska 45-åringens berättelse godtas.

Till Mitt i säger åklagaren Kevin Öksuz att tingsrätten och hovrätten gjort olika bedömningar i nödvärnsfrågan och vill därutöver inte kommentera domen närmare.

Mitt i har sökt den frikände mannens advokat Thomas Martinson.

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24