– Jag vill påstå att missbruket är i det närmaste likadant, säger Robert Sundler, kommunpolis i Österåker, när Mitt i frågar om knarkmissbruket bland Österåkers unga.

– Det baserar jag på att vi har ungefär lika många kroppsbesiktningar och anmälningar om narkotikainnehav eller misstänkt drogpåverkan i åldrarna 15-18 år.

Lyckad satsning

I februari förra året kunde Mitt i berätta att kommunens och polisens insatser för att öka tryggheten i Åkersberga centrum äntligen lyckats.

Den öppna drogförsäljningen som pågått i flera år var då i princip borta, vilket ledde till att polisen lyfte sin klassning av centrumet ”som ett utsatt område med en öppen drogscen”.

Men knarkhandeln fortsätter, på nya platser i Åkersberga.

– Förr kunde gängen stå i olika hörn i centrum, uppe vid biblioteket och vid toaletterna, och även handla helt öppet, säger Robert Sundler.

– Nu sker den på vissa platser, en bit från centrum där den inte är riktigt lika synlig.

– Vanliga ställen är utanför skolor på skolgårdar, för där rör sig många unga människor. Knark säljs dygnet runt, på dagtid och kvällstid.

 – Det upplevs ibland som vi ligger steget efter, vi jagar på platser vi vet är aktuella för försäljning, men de förflyttar sig snabbt till andra platser.

Kallt väder

Tills för några veckor sedan var området runt Österåkers sportcentrum särkilt oroligt, med uppgifter om stök, stölder, skadegörelse och drogförsäljning.

Enligt Robert Sundler gör det kalla vädret att ungdomarna gärna uppsöker offentliga lokaler – centru, idrottsanläggningar och andra platser. Bortre änden av fotbollsplanen vid sportcentrum (Röllingby bollplan) har också använts som mötesplats för missbrukare, berättar han.

– Där har det varit mycket spring. Det både röks på där och säljs. Vi har även hittat narkotika nedgrävd, en ganska ansenlig mängd.

Enligt Robert Sundler är de yngre missbrukarna så unga som 13 år.

Hur reagerar de när de åker fast?

– Många är tyvärr ganska drogliberala och tycker alkohol är värre än cannabis. Men för vissa är det ett uppvaknande.

Godisbjörnar

Cannabis är den vanligaste drogen, men vad som brukas beror också på vad som finns till tillgängligt för stunden.

– Just nu har vi haft godisbjörnar med THC (ämne som finns i Cannabis) i. Det är hyggligt vanligt sedan någon månad, säger Robert Sundler.

– De ser exakt ut som vanliga godisbjörnar. Godisnapparna importeras ofta från Holland eller USA. Sedan finns det godisbjörnar med THC, dessa ser lite ”sämre” ut då tillverkningen inte är maskingjord som godis-napparna.

Hans uppfattning är att missbruket drivs på av att många unga mår dåligt.

– Jag tror att det är mycket psykisk ohälsa. Man använder droger som självmedicinering.