Kommunalrådet Lennart Nilsson (KD) är glad. Redan förra mandatperioden skrev han en motion för en trähusstrategi. Då blev det avslag, men enligt Lennart Nilsson talar flera faktorer för att det nu är dags för den förnybara råvaran att ta plats.

Det verkar han inte vara ensam om att tycka. Vid senaste fullmäktige var partierna eniga om att ge bifall till strategin.

– Tiden är väl mogen nu. Andra kommuner gör detta och vi har en svensk byggindustri som investerar miljarder i det här.

Flera fördelar

Han beskriver trä som ett klassiskt byggmaterial som nu upplever något av en renässans. Ny teknik har nämligen gjort det möjligt att bygga högt i trä.

– Det är ju viktigt utifrån att vi bygger stad i Järfälla och att vi vill ha variation.

https://www.mitti.se/nyheter/arkitekturpolicy-ska-gora-jarfalla-harligare/reptkk!X8m8ycZAu0o1p7rR6VYIMg/

Strategins syfte är kort sagt att fler nya hus ska vara i trä. Materialets fördelar är många, menar Lennart Nilsson: bättre inomhusmiljö, halverad byggtid och kanske också en ny typ av arkitektur.

Men strategin går inte ut på att på sikt göra sig kvitt betongen, enligt Nilsson.

– Jag tycker att alla byggsätt och alla byggmaterial ska utvecklas. Forskning och utveckling, det är det jag vill se.

Den rödgröna oppositionen är kritisk till att strategin inte innehåller något mål för hur många trähus som ska byggas?

– Det här är något man måste följa dag för dag, månad för månad. Se vilka som har den bästa produkten. Det är inte meningen att vi ska låsa fast marknaden, utan det är en tävling i vem som erbjuder Järfällaborna de bästa bostäderna.

Klart är att betong är en av de stora bovarna vad gäller koldioxidutsläpp. Samtidigt har Dagens Nyheter på sistone publicerat en rad artiklar om skogsindustrins negativa inverkan på den biologiska mångfalden.

Viktigt att bygga hållbart

Kommunalrådet Aphram Melki (C) ser trähusstrategin som ett steg i rätt riktning för att minska klimatpåverkan. Skogsindustrin är inte i första hand en fråga för politikerna i Järfälla, menar han, men biologisk mångfald är på tapeten även här.

– Vi ansvarar inte för allt som händer i hela Sverige, utan för det som berör Järfälla. Där håller vi på och kartlägger alla naturområden som behöver extra skydd.

– Det är viktigt för oss att bygga hållbart och det här är en del av det hållbara.

Enligt Lennart Nilsson kan effekterna av strategin komma att synas ganska snart.

– Trähus byggs fortare har det visat sig, så kanske är det första huset på plats om ett till ett och ett halvt år.